Het BBQ-seizoen is weer geopend. Maar niet iedereen is een Pit Master à la Jord Althuizen, en in dat geval sta je als gewone sterveling vaak een beetje aan te klooien met een barbecuetje in de tuin of op het balkon.
Dit zijn vijf veelgemaakte fouten bij het barbecueën, en zo voorkom je ze:
Je rookt te veel
We bedoelen geen sigaretjes, maar hout. Stel, je bent al ietsje verder gevorderd, beyond het standaard zakje houtskool van het tankstation, en je legt al rookhout bij je kooltjes. Dat geeft een heerlijk rokerige smaak aan je vlees en je kan variëren met houtsoorten om verschillende accenten te geven. Wat zoeter door middel van appel- of perenhout, wat steviger met hickory. Gebruik hier altijd speciaal behandeld rookhout voor, en niet zomaar een tak die je zelf uit de boomgaard hebt gezaagd. Een klein beetje is genoeg, volg de richtlijnen die op jouw verpakking staan maar begin met langzaam opbouwen.
Je vergeet de groenten te marineren
Gegrilde groenten zijn ontzettend lekker als bijgerecht, of bij een vegan bbq natuurlijk als hoofdmoot, maar vergeet niet dat ze van zichzelf doorgaans geen vet bevatten. Gewoon een maiskolf of een paar stukken courgette op het rooster flikkeren gaat niet werken dus marineer ze eerst in olijfolie, zout en peper. Za’atar is ook heerlijk in dit geval, of dukkah. Zorg wel voor stevige kruidenmengsels; furikake, hoewel heerlijk, is te teer. Het zeewier zou verbranden op het vuur, maar je kan het wel later over de groenten strooien als ze gaar zijn.
Je steekt ook de saus in de fik
BBQ-saus (maak lekker zelf!) hoort op je bord, naast het vlees, volgens de Pit-puristen. Maar veel mensen vinden het lekker het vlees al lang van tevoren erin te marineren en het dus met saus en al op het rooster te leggen. Probleem: de suikers verbranden voordat het vlees gaar is en zo zit je straks met allemaal bittere korstjes op je bord. Als je de saus als ‘lak’ wil gebruiken, wacht daar dan mee tot het vlees bijna gaar is en kwast het dan aan beide kanten erover, telkens omkerend en kwastend, tot het perfect gelakt en niet verbrand is.
Je was eigenlijk niet zo goed voorbereid
Je begon te laat, je had je marinade of dry rub niet lang genoeg erop zitten, je wist eigenlijk niet precies hoe lang van tevoren je je kooltjes moest aansteken… Kortom, hoewel het zeker relaxt is dat dit een uitgelezen ‘drink-terwijl-je kookt’-gelegenheid is, zo met een tang in je ene en een biertje in je andere hand vergt het wel wat planning en voorbereiding. Marinades laat je het liefst een volle dag intrekken. Het is fijn als de salades en de bijgerechten enigszins tegelijk klaar zijn met het vlees. Plan je maaltijd en hoe lang je nodig hebt voor elk onderdeel dus net zoals je bij een andere bereidingsmethode zou doen, misschien zelfs iets beter.
Je was te krenterig met het vlees
Koop liever minder vlees van goeie kwaliteit, van een echte slager, dan zo’n kiloknaller fabriekspakket van de supermarkt. Een goede slager helpt je graag op weg met het meest geschikte vlees. Mooi gemarmerd rundvlees bijvoorbeeld: daar zit het beetje vet in dat je wil, want het voorkomt uitdroging als je op vuur roostert. Of het perfecte sappige kippetje, of zo’n schitterende malse karbonade. Ook onmisbaar: een vleesthermometer. Elk vuurtje en elke grill is anders, en een beetje gokken is echt zonde van je moeite. Meten is weten, toch?!
Interessant voor inbrekers
Tot slot, een interessant weetje: goede BBQ’s zijn niet goedkoop, zoals een Big GreenEgg, The Basterd, Caveman Grill of Kamado, en daarom interessant voor gespuis. Maar een BBQ wordt niet gezien als tuinmeubel en daarom niet automatisch meeverzekerd met een inboedelverzekering. Hou daar rekening mee!
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina.