In deze koude maanden is de zonnebank namelijk een zeer geliefd toevluchtsoord voor mensen die last hebben van deze beruchte winterdepressie. Met zo’n zonnebankkuurtje hopen ze dan ook om naast een gezond kleurtje het vitamine D-tekort aan te vullen. Er zijn zelfs zonnestudio’s die hierop inspelen met speciale ‘D-lights’. Maar in hoeverre werkt zo’n kuurtje hier nu echt voor? Helaas zal het weinig helpen, blijkt uit een Zwitserse studie.
Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder afweerstoornissen en depressies
Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van uv-B straling. De vitamine is niet alleen belangrijk voor onze botten en spieren, maar zorgt ook voor een goede werking van ons afweersysteem. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder afweerstoornissen en depressies. Op zich is het dus wel te volgen dat mensen in de winter naar de zonnebank hollen, maar waarom werkt het dan toch niet zo goed als wij denken?
Huidonderzoekers verbonden aan het Universiteitsziekenhuis van Zürich en de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore deden hier onderzoek naar. De wetenschappers verzamelden 50 geschikte proefpersonen. Gedurende twaalf weken werd aan 29 van hen gevraagd om twee keer per week maximaal 30 minuten te zonnen onder de zonnebank. De overige 21 mensen vormden de controlegroep die niet onder de zonnebank ging. Er werd natuurlijk wel gebruik gemaakt van apparaten die qua straling en dosis voldoen aan de nieuwe Europese richtlijnen. Het vitamine D-gehalte werd gemeten aan het begin van het onderzoek, na een week en opnieuw na twaalf weken. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar de gemoedstoestand volgens een scorelijst van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Het effect van de zonnebank is dus maar van korte duur.
Waar kwamen ze achter? In de zongroep zorgde de blootstelling aan het uv-licht van de zonnebanken inderdaad voor een snelle stijging van de vitamine D- waarde in het bloed. Deze was gemiddeld 27 procent hoger dan de week daarvoor, voor het onderzoek. Maar deze waarde vlakte ook heel snel weer af. Na twaalf weken zonnen bleek de hoeveelheid gemeten vitamine D alweer te zijn teruggezakt naar het niveau zoals werd gemeten bij aanvang van het experiment. Bovendien werd bij de controlegroep gemiddeld dezelfde vitamine D-levels aangetroffen. En de gemoedstoestand? Nou, dat viel dus ook tegen. De scores in beide groepen bleken nauwelijks van elkaar te verschillen. Het effect van de zonnebank is dus maar van korte duur.
Maar wat zou dan een mooi alternatief zijn? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de aanmaak van vitamine D gestimuleerd kan worden met lichttherapie, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een heel specifiek deel van het uv-B-spectrum. Commerciële zonnebanken gebruiken daarentegen vooral uv-A-straling voor een snel bruiningsresultaat. De toevoeging van uv-B (met als doel het stimuleren van de vitamine D-aanmaak) is namelijk sterk beperkt door de Europese regels, vanwege het risico op verbranding en huidschade. Nou, waar wachten we nog op? Aan de slag met lichttherapie, zou ik zeggen. Zelf ben ik overigens ook helemaal geen fan van de zonnebank, maar heb ik wel enorm last van een winterdip. Lichttherapie heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat ga ik dan gauw maar eens testen.
Bron: skinwiser
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.