Wijn, ach wijn. Geen enkele drank weet mensen zo in vervoering te raken en zo onzeker tegelijkertijd. Maar jou krijgen ze er niet zomaar onder: met onderstaande wijntermen bluf je je vrienden met gemak onder tafel. Onthoud en imponeer!
Degustatie
Moeilijk woord voor wijnproeverij. Gebruik het wanneer je je ‘vrinden’ uitnodigt om wijn te komen proeven.
Dépot
Het bezinksel (of de droesem) op de bodem van de fles. Bij rode wijnen die niet gefilterd zijn voor het bottelen en wijnen die lang op fles gerijpt hebben.
Chambreren
Als een te koele (rode) wijn op kamertemperatuur wordt gebracht. Neem het niet te letterlijk: kamertemperatuur is hier algauw 21 ºC. Het Franse chambre betekent ‘kamer’ – in dit geval eentje zonder centrale verwarming.
Millésime
Geeft aan dat de champagne van één oogstjaar is gemaakt, wat uitzonderlijk is, aangezien champagne vaak een mix is van verschillende jaren. Champagne uit een heel goed jaar dus – en dat kun jij je tafelgenoten even mooi toelichten.
Bouquet
Alle geur- en smaakeigenschappen van een wijn, die je het best in je opneemt wanneer je met je neus in het glas hangt.
Aroma/parfum/neus
Allemaal goede alternatieven voor het alledaagse ‘geur’. Doe als een wijn snob en zeg na een slokje iets achteloos als: ‘wat een prachtige neus!’
Astringent
Stroef, samentrekkend gevoel in je mond, veroorzaakt door tannine en zuren in jonge rode wijn. Voelt alsof je in een te zure appel bijt.
Pétillant
Frans voor parelend, met ieniemienie koolzuurbelletjes. Gebruik het voor tintelfrisse schuimwijnen. Niet bij champagne, die bubbels zijn vaak krachtiger en groter.
Floraal
Bloemetjes, fruitigheid en frisheid. De wijn ruikt en smaakt als de Keukenhof op een zonnige lentedag vóór openingstijd.
Body
Hoe voelt de wijnsmaak aan in je mond: licht of juist stevig? In het laatste geval heeft de wijn body.
Tannineus
Moeilijke term voor wrang, te gebruiken voor krachtige rode wijn die je eigenlijk nog een paar jaar moet opbergen zodat ie zijn tannines – afkomstig uit de schillen, pitten en eikenhouten vaten – kan kwijtraken en soepel worden.
Elegant
Term die je te pas en onpas kunt gebruiken en die net iets beter klinkt dan ‘lekker’. In feite zeg je dat de wijn een zekere finesse en stijl bezit.
Botrytis
Latijns woord voor ‘edele rotting’, een rottingsproces dat zo z’n voordelen heeft. De schimmel Botrytis Cinerea maakt hierbij kleine gaatjes in de schil van de druiven, waardoor er vocht verdampt en de concentratie suikers in de druiven toeneemt. Hoef je allemaal niet te onthouden, alleen bij (intens) zoete witte wijnen. Zoals die van het wereldberoemde Chateau d’Yquem. Mompel dan iets over ‘edele rotting’ en je zult enorm in achting stijgen.
Afdronk
De smaak die achterblijft in je mond na het doorslikken van de wijn. Heeft hij een goede afdronk, een lange afdronk? Proef je al na een paar tellen niets meer, dan heeft de wijn géén afdronk.
Gemaderiseerd
Door een teveel aan zuurstof heeft de wijn een te donkere kleur en te rijpe smaak (doet denken aan madera of cognac) gekregen. Vooral bij witte wijn die te lang is bewaard. Zie de mond van je tafelgenoot eens openvallen wanneer jij deze fout in de wijn signaleert en de kelner kalmpjes om een nieuwe fles vraagt!
Animaal
De wijn doet je denken aan de Big Five uit Afrika of een grizzlybeer uit Canada die net uit zijn winterslaap is ontwaakt. Kortom: wilde beesten met een dikke (soms leerachtige) huid. Ruik je vooral bij oudere, rode wijnen die op eikenhout hebben gerijpt.
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.