Sport

Sport

De Bosatlas, wie is er niet groot mee geworden? Nu over voetbal!

Nederland is voetbal. Weet jij hoeveel van de 762 internationals in 1 van de 3 grote steden is geboren?

Er is geen sport in Nederland die zo dicht bij de Nederlander staat: voetbal. Bijna 94 procent woont hooguit drie kilometer van een voetbalveld. En die velden vormen de bakermat van menig nationale en internationale voetbalheld. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal is een feest om te lezen en toont duizenden clubs, stadions, opstellingen, salarissen, transfers en vele illustere voetbalnamen.

Een reis door het Nederlandse voetbal

Als je nog niet wist wat je wilde hebben van de Sint zet deze atlas dan op je lijst. Voor je het in de gaten hebt, zijn de lange en donkere kerstdagen voorbij. Lees over het totaalvoetbal, ‘een goed stel’, de Angstgegner, de 2e WK-finale, de vrije val, het nationaal trauma, het geheim van echt gras en de opkomst van het vrouwenvoetbal.

Een paar lekkermakers. Wist je dat:

  • Van de 3000 clubs 2500 clubs vrouwenelftallen hebben. De hoogste percentages vrouwelijke voetballers in 2017 vinden we in de provincies Friesland en Groningen.
  • Heracles de goedkoopste seizoenkaart heeft: 119 euro
  • Voetbal voor 1860 met rugby werd gecombineerd.
  • Sportjournalist Jeroen Grueter in 2014 meer dan 70.000 km reed om voetbalwedstrijden te verslaan.
  • Nederland een grote exporteur van (prof)voetballers is met in de laatste twintig jaar zo’n 2000 spelerscontracten bij de mannen en 70 bij de vrouwen. De meeste mannelijke spelers gaan naar Engeland; de vrouwen juist naar Duitsland.
  • Gerrit Visser van de Stormvogels uit IJmuiden in 1926 de eerste Nederlandse voetballer was met een profcontract in het buitenland (VS).

O ja, 221 van de 762 internationals zijn geboren in van de 3 grote steden.

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal (Noordhoff Uitgevers) is verkrijgbaar voor € 29,95, vanaf 1 januari 2018 geldt de reguliere prijs van € 39,95.  

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT