Food

Food

Jank niet zo: dit is de allereerste traanloze zoete ui

Bij het snijden van een ui verandert de grootste, sterkste, fitste man in een huilende baby. Daar gaat nu verandering in komen.

De uien snijden onder water, je mes vlijmscherp houden, de kraan laten lopen als je uien snijdt of zelfs met een duikbril op de keuken in: echt, we hebben alles geprobeerd om geen last te krijgen van tranende ogen bij het snijden van uien. Het is onvermijdelijk: als je uien snijdt, komt er een gas vrij dat synpropaanthail-S-oxide heet. Dat reageert met het vocht in je ogen, en daardoor gaan je ogen tranen. Niks aan te doen. Heb je een bril op, dan heb je er iets minder last van, maar evengoed voel je de tranen prikken en gaan je ogen branden als je een uitje moet snipperen.

Rauw eten

Maar deze nieuwe uien hebben dat effect niet. Ze heten Sunions en ze zijn al twee jaar in Amerika te koop. Begin dit jaar liggen ze ook in Groot-Brittannië in de supermarkt. Ze zijn zoet, je kunt ze rauw eten en ze zijn heerlijk in stoofschotels, in salades, soep en roerbakgerechten, volgens de website.

Natuurlijk proces

De nieuwe uien zijn het resultaat van dertig jaar onderzoek door BASF, een chemisch bedrijf. Anders dan je misschien denkt, zijn de uien niet genetisch gemodificeerd. Nee, de onderzoekers hebben jarenlang uiensoorten met elkaar gekruist, totdat ze uitkwamen op een soort waarbij dat specifieke gas niet vrijkomt.

Bron: National World

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT