Relaties

Relaties

Volgens de psychologie zijn deze dingen volledig normaal in een relatie

Instagramaccount @thebraincoach deelt regelmatig interessante bevindingen met haar volgers. Dit keer over dingen in een relatie die eigenlijk volkomen normaal zijn, maar waarvan we dat niet altijd doorhebben of juist denken dat ze ‘slecht’ zijn. Daar komen ze.

1. Ruimte nodig hebben

‘Ik heb even wat ruimte nodig’ ervaren we doorgaans als een enorme afwijzing. Maar dat is helemaal nergens voor nodig, want af en toe een beetje ruimte in een relatie is juist hartstikke gezond. Het betekent namelijk niet dat er iets mis is of dat je niet van elkaars gezelschap geniet, maar deze ruimte helpt juist om de balans te herstellen en stimuleert mensen om hun gevoel van een eigen identiteit te behouden. Dat klinkt eigenlijk hartstikke logisch, toch?

2. Sommige conflicten onopgelost laten

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt: onderzoek toont aan dat de meeste succesvolle relaties onopgeloste problemen hebben waar soms al jaren over geruzied wordt. Deze waardevolle informatie ga ik eens even doorspelen aan mijn geliefde. Daarentegen zijn de koppels die álles proberen op te lossen uiteindelijk veel minder succesvol. Zij geloven erin dat een verschil van mening niet zou moeten bestaan en dat is volgens Nawal grote onzin.

3. Je aangetrokken voelen tot anderen

Tsja, dit is misschien een lastig ding voor de jaloerse krengetjes onder ons, maar het proces van een ander aantrekkelijk vinden is toch echt iets natuurlijks en onvermijdelijk. Ons brein oordeelt namelijk heel snel over hoe mensen eruitzien en/of zich gedragen en soms komt het voor dat we bepaalde kenmerken van een ander aantrekkelijk vinden. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, tenzij je naar die gevoelens gaat handelen.

4. Jaloers zijn

Jaloezie is een emotie die volgens Nawal niet zomaar op magische wijze verdwijnt. Extreme jaloezie is natuurlijk een dingetjes, maar gezonde jaloezie zorgt er juist voor dat koppels grenzen stellen en dat leidt weer tot het ontstaan van een veilige en respectvolle relatie. John Gottman, psycholoog en relatieonderzoeker, zegt hierover het volgende: ‘Ik geloof dat ieder persoon een stukje blijvende kwetsbaarheid in zich heeft. Om een relatie te laten slagen moeten deze kwetsbaarheden worden begrepen en gerespecteerd.’

5. Boos naar bed gaan

Ik háát het altijd om met ruzie te gaan slapen, het liefst slaap ik in vrede en los ik het niet pas de volgende dag op, maar soms is het volgens Nawal juist beter om dat wel te doen. Wanneer je de volgende ochtend bijvoorbeeld vroeg verplichtingen hebt zoals werk of een vergadering, dan zorgt het lange opblijven voor een slaaptekort en dat kan het conflict zelfs verergeren. Er is dus niets mis mee om de discussie de volgende dag weer fris en fruitig voort te zetten.

6. Een langere periode geen seks hebben

Volgens Nawal komt dit vaker voor in relaties dan we denken en betekent het zeker niet meteen dat er iets mis is. Dit kan namelijk met van alles te maken hebben, zoals hormonen, stress, stemming enzovoort. Vooral de verkeerde verwachtingen rondom de hoeveelheid seks kunnen zorgen voor ontevredenheid in relaties. Er is echt niets mis met een tijdje minder seks hebben.

Bron: @thebraincoach

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT