Media

Media

Hoe strik je de (wereld)sterren?

Bij Oprah Winfrey werden ooit duizend oranje tulpen thuisbezorgd. Afzender: Twan Huys. ,,Je moet letterlijk álles doen om prominente gasten binnen te halen”, weet de Limburgse presentator van College Tour, die toch niet altijd even blij was met gasten. ,,Soms voelde een interview als een lusteloze coïtus.’’

Londen. Het klassiek chique Dorchester Hotel. Buiten raast het verkeer over Park Lane, binnen houdt superster Will Smith een audiëntie voor de media. Peter van der Vorst wacht op een Louis Seize-stoeltje voor de deur van een tot tv-studio omgebouwde hotelsuite op zijn interview, net zoals die blogster uit Noorwegen, de host van een Duitse ochtendshow, een vrij langharige reporter van Nu.nl en nog tientallen andere, vanochtend op Heathrow ingevlogen, media-vertegenwoordigers. Iedereen krijgt vijf minuten met Will, maar omdat Van der Vorst Ziet Sterren op RTL4 gemakkelijk anderhalf miljoen kijkers trekt, heeft het management van Smith besloten dat Peter een exclusief en zogeheten ‘double slot’ krijgt. ,,Tíen minuten dus”, weet Peter losjes. Dat is bijkans een lichtjaar naar de huidige entertainment-maatstaven. Het onderhoud verloopt – zoals verwacht – geanimeerd en het is bepaald uitzendbaar, zegt Peter, die ook wel beseft dat dit de enige kans is om Smith ooit te spreken. Will thuis in Beverly Hills opzoeken voor een diepte-interview blijkt in showbizzland inmiddels net zo haalbaar als een Beatles-reunie.

De beker van Henk van der Meijden

Dus dan maar zo’n zogenaamde ‘junket’. ,,En dat kan doodvermoeiend zijn voor zo’n acteur, hoor”, zegt reporter Matthijs Kleyn, die voor RTL Boulevard tientallen hit and run-interviews deed. ,,Tss, al die journalisten met diezelfde vragen in gebrekkig Engels… Daarom moet je, als je binnenkomt, binnen een paar seconden laten blijken dat het met jou wél leuk wordt. ‘Hi, I’m Matt and I’m from Amsterdam!’ was mijn openingszin. Dan willen ze gelijk weten of je drugs bij je hebt. Krijg je direct een losse sfeer die zich leent voor een gezellig gesprek”. Twan Huys, bedenker en presentator van College Tour kent het stramien. ,,Die junkets heb ik als correspondent in New York soms ook gedaan, maar na zo’n interview voelde het altijd alsof ik een lusteloze coïtus had meegemaakt.” Hoe anders was dat in de vrije jaren zeventig. De nestor en tevens het icoon van de Vaderlandsche entertainment-journalistiek, Henk van der Meijden schoof doorgaans doodleuk hele middagen bij alle A-listers van Hollywood aan de keukentafel aan. Hoe flikte hij dat? ,,Simpel. Ik ging naar een sportzaak in LA, kocht daar een grote beker, liet daarin graveren dat die en die volgens het Nederlandse volk de beste acteur was aller tijden. Dan vroeg ik of ik die bedachte trofee mocht overhandigen”, aldus Van der Meijden. ,,De meeste sterren waren ijdel genoeg om ja te zeggen. Het werkte altijd.”

Vier jaar bezig met Bill Gates

In de ongeveer dertig jaren daarna kwam Ivo Niehe, vaak na een shock and awe-bombardement van faxen, telefoontjes en brieven vanuit Nederland, bij de beroemdheden thuis, of zelfs in hun privéjet, zoals bij Julio Iglesias, met wie hij soms, vertelt hij nu smakelijk, soms verward wordt. Lachend: ,,En hij spreekt nog Nederlands ook!” Naar de studio kwamen ze eveneens. Bij Tina Turner had hij haar favoriete drankje in de kleedkamer vergeten, verhaalt Niehe. Toch verstrekte ze een openhartig interview, terwijl Shirley MacLaine bleef jammeren over de belichting en Prince zijn live-optreden in de TV Show later van een keihard veto voorzag. Ofschoon iedereen denkt dat Ivo nog wekelijks langswaait bij Catherine Deneuve, Tom Jones en Mick Jagger, is hij daar naar eigen zeggen ‘eigenlijk al tien jaar terug mee gestopt’. ,,Bij ons zie je nu mensen, die je nergens anders ziet”, vat hij het huidige format samen. Het enige programma dat regelmatig tegen de trend in nog wel hors categorie beroemdheden binnenhengelt voor unieke one on one interviews van een uur, is College Tour. Al kost dat volgens Twan Huys ‘veel moeite’. ,,We krijgen nooit free rides. Met sommige gasten, zoals Bill Gates, zijn we soms drie, vier jaar bezig. Je pakt ook niet zomaar de telefoon. Bij ons komen er andere trucs bij kijken.” Zo kreeg Oprah Winfrey van Twan eens duizend oranje tulpen bezorgd in haar New Yorkse appartement. Kind regards, Twan Huys, grinnikend: ,,Haar hele huis stond vol. Wij dachten als dat geen indruk maakt… Maar kennelijk niet. Oprah heeft nog steeds niet gereageerd.”

Ruzie met Eddie Murphy

Dat veel prominenten wel yés zeiden blijkt uit de promo van het programma, waarin onder andere Sting, de Dalai Lama en Richard Branson voorbij komen. “Dat is nu eigenlijk onze grootste troef.”, vertelt Huys. ,,What an incredible guestlist!’, horen we vaak van de PR-mensen en meestal willen ze dan ook serieus gaan kijken of er een mogelijkheid is.” Bill Gates zegde dus uiteindelijk een uurtje van zijn tijd toe. En geen minuut meer, zo merkte Twan. ,,Zijn staf zei: ‘Hij komt om elf uur binnen, hij wil één kopje koffie en niet langer dan één minuut geschminkt worden. En dan heb je hem van twee minuten over elf tot twaalf uur. Daar moet je ook niet mee marchanderen, hebben wij gemerkt. Ik stelde een paar extra vragen. Vinden ze wel oké dacht ik. Niet dus. Zijn staf dook meteen de regiewagen in, en verzocht ons heel vriendelijk, doch dringend om te stoppen. Het is zeker niet zo dat Bill Gates daarom een arrogante kwast is. Helemaal niet. Zijn leven zit van minuut tot minuut volgepland. Letterlijk tien minuten later had hij een afspraak met Mark Rutte.” Matthijs Kleyn trekt zich soms ook weinig van het strenge Hollywood-protocol aan. Het leverde hem een wereldprimeur op met Eddie Murphy. Kleyn: ,,Eigenlijk doet Eddie nooit interviews, maar bij Dreamgirls maakte hij een uitzondering voor RTL, hij dacht waarschijnlijk dat het Duits was.”

Met Richard Gere in de bioscoop

Dat Murphy destijds een kind verwachte met ex-Spice Girl Mel B. was de zogeheten Elephant in the Room, oftewel: een publiek geheim, waar je niet over mag praten. Matthijs durfde het toch. ,,Uiteraard moet het eigenlijk over de film staan, dus ik maakte een bruggetje van de donkere dames in de film naar zijn geliefde en zijn aanstaande ouderschap. Hij werd plots streng. Nee, hij was niét de vader van dat kind en als Mel B. anders beweerde, eiste hij een DNA test… Het was acuut einde interview. Ik mocht oprotten. Pas na een uur kreeg ik mijn tape-je terug. Ze hadden het niet eens gewist. Al snel had de Boulevard de hele wereldpers aan de telefoon. Man, zelfs Mel B. wist nog van niets. Natuurlijk ontkende Murphy’s management wel álles. Mijn interview was overigen het laatste dat Murphy heeft gegeven.” Twan Huys huurde in 2013 voor Richard Gere de Tuschinski bioscoop af. “Dan krijg je bijna het omgekeerde gevoel. Er is niets leuker voor hem en mij om dan tegen zeshonderd man aan te kijken in zo’n mooie zaal. Ik zag hem denken: ‘wow, wat een geweldig theater’. Dan merk je dat de sfeer er binnen een minuut in zit. En dat leidt tot confidenties, zaken die Gere nog niet eerder vertelde.”

College Tour is vanaf nu elke zondag weer te zien op NPO 2, 20.30 uur.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT