Ja, Falder’s Relaxman houdt van wielrennen. Maar hij beseft dat niet iedereen dat doet. Sterker nog, er zijn mensen die ze haten en dat maakt hem verdrietig. Laatst reed hij en twee van zijn vrienden op de weg, omdat het fietspad smal en kronkelig was. Op deze weg waren met enige regelmaat borden geplaatst, die ook de beperking van dit fietspad aangaven en automobilisten waarschuwden dat er zich fietsers op de rijbaan bevinden. Dat bleek voor een vrachtautobestuurder te werken als een stier op een rodel lap. Deze scheurde luid claxonnerend op nauwelijks vijf centimeter afstand van Relaxman en zijn ploegmaats langs, ging vervolgens bovenop zijn rem staan, nog steeds claxonnerend, trok weer op, om vervolgens dit nog een keer te herhalen. Alleen met veel kunst en vliegwerk bleef iedereen op de been, maar het had weinig gescheeld of Relaxman was niet meer op deze wereld.
Eigen rechtertje
Een paar dagen geleden meldde de NOS een identiek voorval dat minder goed afliep. Een automobilist reed een groep wielrenners aan in Brabant, waardoor een aantal zelfs gewond naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Volgens de wielrenners was er opzet in het spel. De politie onderzoekt het nog, maar kan zomaar zijn dat hier sprake is van geval ‘eigen rechtertje spelen’. De racefietsers bevonden zich niet op het aanwezige fietspad , maar op de weg. Hadden ze inderdaad misschien niet moeten doen. Maar zeker op drukke dagen constateert ook Relaxman dat fietspaden erg vol zijn. Volgens de Nationale Fietsersbond zijn het de snelheidsverschillen, die daar vooral irritaties oproepen. Wielrenners vinden het vervelend om ingehaald te worden door iemand op een e-bike en elektrische fietsers ergeren zich aan wielrenners die roepen dat ze erlangs willen.
Nationale Fietskunde
Relaxman herinnert zich een onderzoek van een Amerikaan naar onze nationale fietskunde. Het bleek dat wij Nederlanders onbewust heel veel signalen begrijpen van een fietser. Wanneer deze afslaat, gaat afremmen, wil uitwijken, zulk soort dingen.
Wij Nederlanders zijn in staat al aan minieme lichaamsbewegingen te voorspellen wat een fietser van plan is te doen.
Na het lopen leren wij fietsen, het is ons echt met de paplepel ingegoten. Daarom pleit Relaxman nu voor het volgende: als wij zo goed fietsers kunnen lezen, moet het ook niet moeilijk zijn om flexibel op elkaar te reageren. Iets eerder remmen als het moet, ontwijken als de ander een foutje maakt, even de bel gebruiken. Anticiperen in plaats van reageren. Dat maakt het verblijf op de tweewieler toch veel aangenamer? In elk geval veel minder gevaarlijk, dan schijnbare overtreders zomaar het ziekenhuis in te rijden.
Die Rijdende Rechter dat is een topper op TV, niet op het fietspad.
Falder is de grootste 50+-site voor mannen. Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina