Gezondheid

Gezondheid

Hé, Het is oké om goedaardig te zijn

Ik ben lief, maar er is me mijn hele leven geleerd dat dit me op het carrièrevlak geen windeieren ging leggen. Hoe stom is dat?

Enorm, blijkt nu. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit juíst een eigenschap is die je verder brengt.

Niet een beetje verder trouwens, het feit dat wij mensen van die inschikkelijke wezens zijn is misschien wel ons bestaansrecht. Lang, lang geleden had je nog veel meer menssoorten dan wij homo sapiens. Denk daarbij aan de neanderthalers en de homo erectus. In dit rijtje waren wij homo sapiens not likely de sterksten en toch bleven wij over. Hoe? Door iets wat vaak als zwakte wordt gezien, zoals onze empathie, de compassie met anderen en onze afhankelijkheid van elkaar. Wetenschappers koersen nu op de gedachte af dat dit juist in het voordeel van de homo sapiens werkte.

Het recht van de aardigste bleek vroeger al enorm in je voordeel te werken.

Ik weet nog dat ik even een keer moest slikken voordat ik ‘lief’ als één van mijn karaktereigenschappen noemde. Maar waarom eigenlijk? Het is toch van de zotte dat dit je niet veel verder brengt in het leven? Ik hoorde vroeger ook wel eens iemand zuchtend zeggen dat je met dat soort types de oorlog niet ging winnen. Nou, dat blijkt dus even mooi andersom. Het recht van de aardigste bleek vroeger al enorm in je voordeel te werken. Zo leefden wij sapiens in grotere groepen én waren we meesters in bondgenootschappen sluiten. Het zou zomaar kunnen dat juist die vaardigheden ons zo geschikt maken om op deze aardbol te leven.

Het samenwerken, elkaar helpen en voor een ander zorgen is daarom misschien wel wat onze soort bestaansrecht geeft. Door de behoefte aan contact strekte het netwerk van de homo sapiens zich vroeger al over honderden kilometers uit. En als er dan weer iets wereldveranderend gebeurde, dan waren we in ieder geval samen.

Maar hoe zit het dan met de bewering dat onaardige mensen succesvoller zijn? Dat is misschien wel waar, maar als leidinggevende, manager of directeur heb je ook een hogere kans om narcist te zijn. Verder zijn er onderzoeken die zeggen dat aardige mensen minder sneller een burn-out krijgen, gelukkiger zijn, het helpt je stress te verlagen én het verhoogt je levensverwachting.

En je gaat je nu toch zeker niet meer verontschuldigen dat je een aardig of lief mens bent? Dat dacht ik ook. Het heeft nota bene ons bestaan gered.

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com 

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT