Nieuws

Nieuws

Nederland bestaat niet meer, het is ‘wij’-land, tegen ‘zij’-land

Problemen te over en het is altijd ‘wij’ tegen ‘zij’. Ons landje kan wat meer eenheid gebruiken, nietwaar? Uw NOSTALGIEMAN zag dat zijn ouders zulke dingen gewoon oplosten. Kunnen we toch opnieuw zo doen?

Zwart tegenover wit, 010 tegenover 020, Wappies tegenover de rest, Groningers tegenover Den Haag, boeren tegenover eco-lovers, AntiPietters tegenover ProPietters. Tegenwoordig gaat het in ons landje altijd over wij en zij. ‘Wij’ zijn de ‘goeien, ‘zij’ de slechten. Nederland is Belgie geworden. We zijn constant in tweeën verdeeld. Maar waar de Belgen die twee-eenheid overzichtelijk hebben ingedeeld in een Vlaanderen en Wallonie, is het hier een puinhoop. Waar zitten dan de Wij-Nederlanders? En waar wonen ‘Zij’. Frappant is dat diegene die je spreekt altijd tot de Wij-groep behoort. ‘Zij’, dat zijn de anderen, vaag, anoniem en leven ‘ergens’ en daarom ‘nergens’.

Katholieken versus protestanten

Uw NOSTALGIEMAN, die alles wat vroeger gebeurde meestal beter vindt, moet echter meteen toegeven dat het in zijn jeugd precies hetzelfde was. In zijn dorp waren ‘wij’ de katholieken en ‘zij de protestanten. ‘Wij’ zaten op een goede school. ‘zij op een vreemde. ‘Wij’ voetbalden, ‘zij’ deden aan dat rare korfbal.  ‘Wij’ speelden de beste muziek in de harmonie, ‘Zij’ speelden vals in de fanfare. ‘Wij’ scholden hen uit voor ‘Olifanten’, zij ons voor ‘Elastieken’. Wij wisten echter precies wie ‘zij’ waren en waar ‘zij’ woonden. Bovendien, in de praktijk waren onze werelden helemaal niet zo gescheiden.

We kwamen bij dezelfde bakkers, zaten bij dezelfde huisarts en praten met elkaar over het weer, de vakanties en andere dingen.

Bovendien hadden we een paar keer per jaar feesten in het dorp. Waar op het dorpsplein ‘zij’ gewoon puike lui bleken, eigenlijk precies waren zoals wij. Op die feesten werden we samen dronken, zongen samen, zoenden met de ‘zij’-meisjes en de nachten duurden heel lang.

Misschien wel de eerste Oranje-gekte in Nederland: het WK van '74.

Internet verdeelt en heerst

Maar toen bestonden er nog geen mobiele telefoons en Facebookgroepen. Uw NOSTALGIEMAN maakt zich er ook schuldig aan. Hij constateert dat iedereen het met hem online eens is dat vroeger alles beter was. De mensen die vinden dat de huidige tijd ook goede dingen brengt, die komt hij op het internet echt niet tegen. Internet verenigt ons niet, maar verdeelt ons. En toen zagen we de beelden van Zandvoort, waarop we eensgezind achter Max stonden. Zoals we ook eensgezind Koningsdag vieren, met elkaar dansen en springen op festivals of polonaise lopen op de camping. Voor uw NOSTALGIEMAN is de oplossing simpel. De dames en heren politici buigen zich nu alleen maar over ingewikkelde constructies om iedereen tevreden te stellen. Maar de Romeinen wisten het al. Niet alleen brood, maar ook spelen. Meer Oranje-gekte. Dus zorg voor een paar nationale feestdagen extra, investeer in sporttalenten waar wij dan massaal achter kunnen staan. Hoe meer reden om elkaar te zien en elkaar te leren kennen, hoe groter het begrip en hoe minder de problemen.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT