Gezondheid

Gezondheid

Zomertijd. Wintertijd. Rottijd.

Met die vermaledijde wintertijd-zomertijd wissel verkeren we in een continue jetlag.

We kunnen er maar niet aan wennen, ook al zijn we inmiddels 64… Zomertijd. Wintertijd. En weer terug.

Kent u dat gevoel? Van totale desoriëntatie, van geen houvast meer hebben? Wat moeten we met dat extra uur?

Help!

Nee, rustig blijven, ademhaling beheerst houden, geen paniek. Vooral geen paniek. Piekeren, agenda in het hoofd doornemen. Fuck, waarom heb ik die mails niet gisteren nog even gestuurd, nu ga ik het vast vergeten. O ja, even snel op mij telefoon noteren op Notities. Fel licht, nu ben ik echt goed wakker. Wow, ik ben echt wakker. Wc dan maar. Woelen en draaien, raam openzetten. Uiteindelijk vallen we weer in slaap en worden we wakker rond 07.45 uur…

En dan te bedenken dat de wintertijd onze ‘normale’ tijd is!

Luister maar naar Floris Wouterson, slaapexpert en auteur van de bestseller SuperSlapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor je beste nachtrust ooit.

Hij zegt over de wisseling van de klok: ‘Mensen refereren de wisseling van zomertijd/wintertijd vaak aan hun vakantie, als ze door verschillende tijdzones reizen. Een paar uren tijdsverschil ervaart men vaak niet als een groot probleem. Echter voor je werk-slaap ritme is het voor veel mensen echt wennen aan die zomertijd/wintertijd wisselingen.

Je stelt als het ware je bio-klok opnieuw in en dat vergt voor velen tijd, ook op het gebied van goed slapen.

Regelmaat is namelijk een cruciale voorwaarde voor een goede nachtrust, veel mensen zijn zich daar niet goed van bewust.

Maar dat is nog niet alles, vrijwel niemand weet dat de wisseling zomertijd/wintertijd ook behoorlijke impact kan hebben op het functioneren van het hart. De zomertijd jaagt het aantal hartaanvallen omhoog, terwijl de activering van de wintertijd het aantal hartaanvallen juist reduceert.’

Volgens Wouterson onderschatten we de gevolgen van een ogenschijnlijk kleine aanpassing in ons systeem. 1 miljoen Nederlanders werken onregelmatig en grotendeels ’s nachts. Circa 40% van hen heeft matige tot zware gezondheidsklachten variërend in migraineaanvallen, slapeloosheid, futloosheid, stress, hartkloppingen en overgewicht.

Wintertijd. Horrortijd!

 

Foto: shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT