Op een nieuwe fiets moet je het leren

Op een nieuwe fiets moet je het leren

De mooiste wielershirts ooit uit het peloton (2): Molteni

Nog steeds worden er jaarlijks duizenden replica’s van verkocht: het Molteni-shirt. Vele legendarische renners reden er in rond. Toch was het shirt eigenlijk niet meer dan een verwijzing naar Italiaanse salami-worsten.

Uhhh, wielrennen en vleeswaren? Hoe gaat dat samen?

We snappen waar je op hint. De fameuze ploeg werd door de Italiaanse zakenman en wielersportliefhebber Ambrogio Molteni in 1958 opgericht. Wielersport was al in de jaren vijftig enorm populair in Italië en Europa. Met deze wielerploeg wilde de zakenman merkbekendheid van het Italiaanse vleeswarenbedrijf Molteni vergroten.

Waarom is de Molteni ploeg eigenlijk zo legendarisch geworden?

Het team was actief van 1958 tot 1976. Enkele van de grootste wielrenners aller tijden waren er in dienst, die bij elkaar ongelofelijk veel belangrijke overwinningen boekten.  Eddy Merckx is natuurlijk de meest legendarische naam. Maar ook renners als Gianni Motta, Marino Basso en Herman Van Springel behaalden meerdere overwinningen in de klassiekers en de Giro d’Italia, Tour de France en de Ronde van Spanje.

Welke belangrijke overwinningen boekte Eddy Merckx bijvoorbeeld in het Molteni-shirt?

Eddy Merckx droeg het Molteni-shirt voor het eerst in 1971. Toen was hij al
een gevestigde naam, met vier Tour de France-overwinningen en als regerende wereldkampioen. ‘De Kannibaal’ reed in het Molteni-shirt rond tot en met 1976. Al in zijn eerste jaar werd Merckx eerste in de Giro, met maar liefst zeven etappeoverwinningen. Het jaar daarop richtte hij zich op de Tour de France. Ook daar werd hij eerste, waarbij hij vijf keer als eerste over de finish ging. Het jaar daarop werd hij weer tot winnaar gekroond van Frankrijks fameuze ronde. Het volgende jaar kon evenmin niemand aan Merckx tippen. Toen won hij zelfs de Giro en de Tour met elk vijf etappetriomfen.

Wanneer beheerste de Molteni-ploeg nog meer het nieuws?

Niet alleen Eddy Merckx sleepte de overwinningen bijeen. Nog voordat ‘de Kannibaal’ zich hulde in de oranje-kleuren was er al Felice Gimondi die in 1967 de Giro d’Italia én de Tour de France won. Ook in wielerklassiekers waren het regelmatig andere Molteni-renners die triomfeerden: Ronde van Vlaanderen: Herman van Springel (1968),  Eric Leman (1971) en Nederlander Cees Bal (1973). Parijs-Roubaix: Roger De Vlaeminck (1972, 1974). Ronde van Lombardije: Marino Basso (1972), Felice Gimondi (1973, 1976). Milaan-San Remo: Roger De Vlaeminck: 1972)

Wat weet je over het shirt zelf?

Eigenlijk is het beroemde shirt niet meer dan een rondrijdende salami-advertentie. Het bedrijf Molteni stond namelijk vooral bekend om deze worstsoort. De kleuren oranje en bruin van het shirt kwamen overeen met de kleuren van de verpakking. Belgische kunstenaar Daniel Moerenhout is overigens de ontwerper van dit shirt, waarvan in de loop der jaren vele tienduizenden replica’s zijn geproduceerd door verschillende fabrikanten en verkocht aan fans over de hele wereld.

Lees ook: het Peugeot-shirt:

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT