Je hart is je motor van alles en daar moet je uiteraard zuinig op zijn. We weten allemaal dat roken en te veel alcohol geen vrienden zijn van ons belangrijkste orgaan. Juist beulen op de racefiets, zwoegen op hardloopschoenen in mul zand en powerliften in de sportschool houden je hart in super conditie. Zie je hart als je auto waar je ook trots op bent. Die heeft af en toe ook een APK nodig.
God of wie dan ook verhoede dat je ooit hartstoornissen krijgt, maar wij zetten even snel op een rijtje hoe je problemen kunt herkennen.
Klachten bij een hartaanval zijn meestal:
- De belangrijkste signaal is een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst en die gaat niet meer weg, ook niet na een kwartier. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker geen drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst.
- Moeilijker ademhalen
- Zweten, vochtige huid
- Misselijkheid
- Overgeven
- Minder kleur in het gezicht
- Pijn of minder gevoel in de linkerarm
Bovendien hebben oudere mensen vaker deze klachten:
- Extreme moeheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel
- Zwak gevoel
Als je klachten hebt die passen bij een hartaanval, bel dan direct 112, de huisarts of de huisartsenpost. De huisarts belt meestal met spoed de ambulance. In de ambulance wordt meteen een hartfilmpje (ECG) gemaakt om te bekijken welke behandeling het beste bij je past.
Maar liever voorkomen dan genezen lijkt ons. Als je hart je lief is, doe dan meer aan sport en eet gezond en laat je af en toe eens testen door een professionele sportarts.
Ook een goeie tip is om je bij de huisarts regelmatig te laten controleren voor wat betreft je bloeddruk, cholesterol en suiker. Allemaal sluipmoordenaars!
Foto: Getty