Je bent met pensioen en na een jaartje vissen, tuinieren en racefietsen begint het toch weer te kriebelen.
Geen 40-urige werkweek meer, maar af en toe een klus zou geen straf zijn.
Bedrijven kiezen steeds vaker voor een AOW’er, ze zijn flexibel en vaak een stuk goedkoper. Terwijl het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt zelf ook nog niet aan stoppen, zo zegt hij in de Volkskrant van 22 mei jl.
Door vergrijzing en inflatie gaan steeds meer AOW’ers weer aan het werk: in 2020 waren het er 300 duizend, volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meesten werken minder dan 12 uur per week.
‘Tegen de vergrijzing en de huidige personeelstekorten kan geen marketinginspanning op’, vertelt Wiebenga in het artikel. ‘Als een vacature lastig te vervullen is, denken bedrijven: ‘dan maar een oudere’.’ Die is vaak nog goedkoper ook, omdat er sinds een wetswijziging in 2016 minder premie voor hen hoeft te worden afgedragen. Waar het aantal uitzenduren al jaren terugloopt, ziet Actief 65-plus de laatste twee jaar juist een groei.
De duizend AOW’ers die op dit moment voor het bedrijf werken zijn voornamelijk mannen. ‘Want vrouwen hadden vroeger nu eenmaal een andere rol’, zegt Wiebenga. De klantenkring is divers. Onder hen veel apothekers die een betrouwbare kracht zoeken om medicijnen rond te brengen. Het zijn veelal baantjes voor een paar keer per week, een paar uur per dag; waar je volgens Wiebenga geen ‘gewone mensen’ voor kunt vinden. Broodjes bezorgen voor een snackbar, klanten van autodealers naar het station brengen, banden plakken bij een fietsenmaker.
Actief 65-plus wil, vanwege de omzet, heel Nederland bedienen en heeft geen budget om meerdere filialen te openen. Bovendien hoeven de oudere sollicitanten van hem niet langs te komen, een telefoontje volstaat. Het echte sollicitatiegesprek voeren ze met hun nieuwe werkgever.
Tweeëntwintig jaar later behoort Actief 65-plus tot de grootste drie uitzenders binnen de branche. Met zijn 78 jaar geeft Wiebenga zelf het goede voorbeeld. Dagelijks is hij op kantoor te vinden. ‘Ik heb een huis in Spanje en mensen vragen vaak: waarom ga je daar niet lekker genieten? Maar als ik daar twee weken ben, heb ik het helemaal gehad.’
Foto: Getty