FALDER nieuws

FALDER nieuws

Boekenweek: welke 5 boeken hebben we meer van geleerd dan ‘Fifty Shades Of Grey’?

Voor de mevrouwen lijkt ‘Fifty Shades’ verplichte literatuur. Maar van welke boeken hebben wij mannen lessen voor het leven getrokken?

Turks Fruit, auteur Jan Wolkers
Eén van de weinige boeken die we met plezier vroeger op onze boekenlijst zette. Wij waren pubers, dus we wisten niet hoe snel we moesten doorbladeren naar de erotische pagina’s. Pas later herkenden we de diepe gevoelens die hoofdpersonen, een naamloze ik-figuur (lees: Jan Wolkers himself) en Olga voor elkaar hadden. Hoe mooi en speels is hun beginnende liefde. Hoe groot is het contrast als het verval later toeslaat als Olga ernstig ziek wordt.
Wat wij hebben geleerd:
1: Geluk en pech liggen dicht bij elkaar.
2: Koester de liefde.

Sirenen, auteur Jan Cremer
Jan Cremer en Loesje Hamel zijn voorbestemd voor elkaar. Beide treffen midden in de roemruchte jaren zestig en beiden worden uiteindelijk beroemd. Jan als gevierd schrijver. Loes als topmannequin en de ster bij Shaffy Cantant, het theatergezelschap van Ramses Shaffy. Dit is het grote verhaal van de onmogelijk liefde, waar twee mensen niet met elkaar kunnen samenleven en tegelijkertijd niet zonder elkaar kunnen. Tien jaar lang wervelen beiden om elkaar heen. Jan als de grote stuiterbal, Loes als de wanhopige achterblijver die hoopt dat Jan zijn rust vindt.
Wat wij hebben geleerd:
1. Hoe intens kan een bestaan zijn, dat groots en meeslepend wordt geleefd. De toppen zijn hoog, de dalen zijn, helaas, ook onmetelijk diep.
2.  Als je verliefd op elkaar bent, zeg dat dan ook. Stoere bonk Jan Cremer verborg zijn mooiste gevoelens voor Loes, toen zij er nog was. Iets waar hij zijn hele verdere leven intens spijt van heeft.

Soldaat van Oranje, auteur Erik Hazelhoff Roelfzema
Eerlijk is eerlijk: wij vonden de film mooier dan het boek. Elke keer rond Bevrijdingsdag wordt deze film wel weer een keer uitgezonden. Elke keer blijven wij aan de buis gekluisterd. Maar zonder boek, geen film. Vandaar toch deze vermelding. Nee, we voelen geen aanvechting om naar de musical te gaan. Hoe kan het beter dan de prachtige rollen die Jeroen Krabbé en Rutger Hauer in de film vervullenl Een mooi vriendinnetje van vroeger, moet je later ook niet meer terugzien.
Wat wij hebben geleerd?
1: Wat mooi is in je hoofd, moet mooi blijven.
2: Leef het leven als een avonturenroman

Op zoek naar Julia, auteur Jonathan Hull
Waarschijnlijk de meest onbekende in dit rijtje. Hoofdpersoon, Amerikaan, vertrekt als jonge man naar de slagvelden van Wereldoorlog 1. Aan het front raakt hij bevriend met Patrick. Vele jaren na de oorlog ontmoet hij bij een herdenking van de Slag van Verdun zijn zus Julia. Ze worden stapelverliefd. Maar toch verdwijnt Julia uit zijn leven. Als hij ver in de tachtig is gaat hij weer op zoek naar haar.
Wat wij hebben geleerd?
Liefdesgevoelens verdwijnen nooit. Ook niet als je acht decennia hebt versleten. Bejaarde hoofdpersoon wordt zelfs verliefd op de zuster die elke dag zijn luiers verschoond. Dezelfde hoofdpersoon besluit ondanks zijn gebreken van de ouderdom, toch weer op reis te gaan naar zijn mooiste vrouw ooit uit zijn leven. Mooi, mooi, mooi!

Hersenschimmen auteur J. Bernlef
Maarten Klein takelt af. Hij is een gezonde pensionado, maar in zijn hoofd start het ongenadige proces van dementie. Het is vooral de verhaalvorm die je door je ziel snijdt. Want de onttakeling wordt door de ogen van persoon verteld. Maarten snapt er niets van, als hij op zijn werk verschijnt, zijn bureau zoekt, dat oud-collega’s raar opkijken als hij zomaar opduikt. Maarten raakt helemaal in paniek als het ’s morgens opeens nacht wordt, terwijl het in werkelijkheid acht uur ’s avonds is. Dan zijn we nog maar halverwege zijn aftakelingsproces. 
Wat wij hebben geleerd?

1. Leef intens, bewust en laat alle prikkels tot in je diepste vezels doordringen en besef dat je beseft dat je nog mens bent.
2. Mocht je het lot van dementie treffen, vraag je af wat beter is? Een langzame aftakeling? Of eenzelfde einde als schrijver Hugo Claus. Hij koos voor euthanasie.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT