Voor altijd jong

Voor altijd jong

Graag 120 jaar, in glorieuze gezondheid

We willen allemaal oud worden, ons lekker voelen en er goed uitzien, toch? Dat doen ze al in de Blauwe Zones. In deze gebieden is fit 100 jaar worden een makkie. Dat kunnen wij ook.

Laten we eerst de feiten bekijken. In de afgelopen jaren zijn we steeds ouder geworden. In 1950 was de gemiddelde levensverwachting slechts 71 jaar, maar in 2019 is dat gestegen naar 82 jaar. Dat betekent dat we meer tijd hebben om te genieten van het leven en al die prachtige rimpels te laten zien die we hebben verdiend.

Blauwe zones

Maar dat kunnen ze nog veel beter in de zogenaamde vijf Blauwe Zones, die zijn verspreid over de wereld. Dit zijn plekken waar de inwoners niet alleen ouder worden, maar ook gekoppeld aan een ongekende vitaliteit. Ze bereiken de respectabele leeftijd van honderd jaar met opvallend weinig ziekte, medicatie of invalideer-momenten. Deze zones zijn Loma Linda (Californië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië). En nee, het heeft niets te maken buitengewone genetica of magische elixirs, maar eerder met hun levensstijl. Hoe bereiken ze deze glorieuze staat van gezondheid en geluk?

Ze eten lekker (maar niet zo veel vlees)

Ze eten een dieet dat vol zit met hele plantaardige voedingsmiddelen, denk aan groenten, peulvruchten, noten en granen. Ja, er verschijnt ook zoaaf en toe een biefstukje of ander vlees op het menu. maar gemiddeld ongeveer vijf keer per maand.

Ze eten minder dan nodig (en ze eten langzaam)

Een langdurige studie van 25 jaar bij apen toonde aan dat het eten van 30% minder calorieën dan normaal, resulteerde in aanzienlijk langer leven. Op het Japanse eiland Okinawa volgen de Okinawanen doorgaans de 80% regel, die ze ‘hara hachi bu’  noemen. Dit betekent dat ze stoppen met eten wanneer ze zich 80% ‘vol’ voelen. Dit voorkomt dat ze te veel calorieën consumeren, wat kan leiden tot gewichtstoename en chronische ziekten. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat langzaam eten de honger kan verminderen en het gevoel van verzadiging kan vergroten in vergelijking met snel eten. Dit komt mogelijk doordat hormonen die je een vol gevoel geven, pas 20 minuten na het eten hun maximale bloedniveaus bereiken.

Ze consumeren alcohol met mate (twee wijntjes per dag kan zeker)

Veel studies hebben aangetoond dat het drinken van één tot twee alcoholische drankjes per dag het sterftecijfer aanzienlijk kan verminderen, vooral door hartziekten. Het gunstige effect van matige alcoholconsumptie kan afhangen van het type alcohol. Rode wijn lijkt de beste resultaten te geven. Wat blijkt: één of tot twee rode wijntjes is een dagelijkse ingeslepen gewoonte in de Icarische en Sardijnse Blauwe Zones.

Ze bewegen veel (maar gaan niet naar de sportschool)

In de Blauwe Zones is lichaamsbeweging geïntegreerd in het dagelijks leven. Een studie onder mannen in de Sardijnse Blauwe Zone toonde bijvoorbeeld aan dat de mensen veel in beweging zijn door de verzorging van dieren op de boerderij. Bovendien wonen ze vaak in de bergen, waardoor ze vaak steile hellingen op en af moeten. Oh ja, weg met de auto. Ze lopen naar hun werk, vaak over langere afstanden..

Ze maken veel kletspraatjes (en gaan niet met pensioen)

Bovendien stoppen weinigen met werken. Dat maakt dat ze elke ochtend weten waarvoor ze opstaan. Daarnaast hebben ze een groot familiehart. Ouders, opa en oma, ze wonen vaak in de buurt. Ook zijn er in de dorpen om de haverklap feesten. Maar eigenlijk voelt elke dag daar al als een feestje wat betreft sociale contacten. In de Blauwe Zones gaan na zessen niet de gordijnen dicht en de deur op slot. Nee, de mensen zitten buiten, doen een wandelingetje, zien elkaar en maken dan een lekker kletspraatje.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT