Het is geen gezicht, camera’s die vanachter zwarte netten een voetbalwedstrijd moeten registreren.
Het legt een soort raster over je televisiebeeld. Het moet toch eigenlijk niet gekker worden. Sinds het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op 5 april jl. staat supportersgeweld weer bovenaan de agenda. Ajax-middenvelder Davy Klaassen, maker van het achteraf winnende doelpunt, kreeg vanaf de tribune een aansteker op zijn achterhoofd. Hij bloedde daardoor flink, waarna beide ploegen (eerst Ajax, daarna Feyenoord) het veld verlieten.
Vanuit de KNVB is er nu een duidelijke regel: Als er voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd te staken.
Nieuw dieptepunt was de wedstrijd in de UEFA Conference League in mei dit jaar tussen AZ-West Ham United. Na de wedstrijd gingen AZ-fans, na het slopen van de hekken, de fans en familieleden van West Ham United te lijf.
Vanaf de jaren 70 was voetbalgeweld eigenlijk heel ‘normaal’ in Nederland. Hoewel er nu vooral met spullen wordt gesmeten in het stadion, werd er toen veel en hard geknokt, ook binnen het stadion.
Hierbij de twijfelachtige Top10 van supportersgeweld in Nederland, met dank aan Wikipedia.
- Op 29 mei 1974 vonden grote supportersrellen plaats in De Kuip in Rotterdam bij een UEFA Cup-wedstrijd Feyenoord-Tottenham Hotspur. Deze werden veroorzaakt door dronken Spurs-aanhangers en ze worden gezien als de eerste voetbalrellen in Nederland.
- Op 2 november 1983 waren er in hetzelfde stadion opnieuw rellen bij een UEFA Cup-treffen tussen deze twee clubs. Er vielen tientallen gewonden, op televisie was te zien hoe een Tottenham Hotspur-supporter werd neergestoken.
- Het Heizeldrama in 1985 is een van de ergste rampen die het voetbal meemaakte. Vlak voor de finale van de Europa Cup I (tegenwoordig Champions League) tussen Liverpool en Juventus ontstonden er hevige rellen in het Brusselse Heizelstadion. De supporters van Liverpool vielen de Italianen aan. Doordat de supporters van beide ploegen door elkaar zaten en het stadion overbevolkt was, werden vele supporters geplet. Er vielen 39 doden, waarvan 32 van Juventus. De wedstrijd ging toch nog door en Juventus won met 1-0.
- Op 1 maart 1987 ontstonden er tijdens de rust in de wedstrijd FC Den Haag-Ajax heftige rellen. Er vielen in totaal 25 gewonden.
- Erik Lassche, een supporter van FC Twente, stierf op 8 december 1991 door toedoen van een supporter van Feyenoord. Hiermee werd hij de eerste Nederlandse ‘voetbaldode’.
- De Slag bij Beverwijk was een gewelddadig treffen tussen hooligans van Feyenoord en Ajax dat uit de hand liep. De vechtpartij vond plaats in Beverwijk op 23 maart 1997. Carlo Picornie, een Ajax-supporter van de F-Side, stierf tijdens de gevechten.
- Op 26 april 1999 waren er serieuze rellen en gevechten in Rotterdam tussen Nederlandse politie-eenheden en hooligans naar aanleiding van het landskampioenschap van Feyenoord.
- Op 30 november 2006 vonden hevige ongeregeldheden plaats bij de voetbalwedstrijd tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord. Dit had tot gevolg dat Feyenoord niet meer verder aan de UEFA Cup mocht deelnemen. Het staat bekend als de zwarte donderdag voor Feyenoord.
- Op 22 augustus 2009 vonden de strandrellen in Hoek van Holland plaats. Na afloop van het dansfestijn Sunset Grooves ontstonden ongeregeldheden. In deze ongeregeldheden werden politieagenten in het nauw gedreven en viel een dode door een afgevuurde politiekogel.
- Voorafgaand aan de wedstrijd in het kader van UEFA Europa League op 19 februari 2015 in en tegen AS Roma raakten aanhangers van Feyenoord slaags met de politie na zware schade te hebben toegebracht aan de Fontana della Barcaccia bij de Spaanse trappen. Hierbij vielen gewonden en werden circa dertig Feyenoordaanhangers gearresteerd.
Foto: ANP