‘Schat, ik ga vanavond meer eens vroeg naar bed.’
Daar lig je dan. Ogen wijd open, het plafond bestuderend. De slaap wil maar niet komen. Hoe kan dat?
Cortisol, dat het belangrijkste stresshormoon van het lichaam is, neemt van nature vroeg in de avond af om het lichaam voor te bereiden op slaap. Laat opblijven dwingt het cortisol om te stijgen en volgens een studie zal cortisol ook de volgende nacht reactief stijgen. Misschien is de meest voorkomende oorzaak van slapeloosheid het hoge cortisolniveau in de avond. Bij elke opeenvolgende late nacht stijgen de cortisolniveaus en wordt het moeilijker om vroeg naar bed te gaan. Dus het lichaam raakt gewend aan laat opblijven.
Zes tot acht uur slaap
In een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Sleep, werden de slaappatronen van meer dan 10.000 mensen tussen de 35-55 jaar gemeten over een periode van vijf jaar. Zowel de kwaliteit als het aantal uren slaap per dag werden gemeten in relatie tot het je geheugen en concentratie en eigenlijk al je vaardigheden, je zogenaamde cognitieve functies. Volgens de resultaten lijken mensen die zes tot acht uur slaap per nacht krijgen, goede cognitieve functies te behouden en normaal te verouderen. Structureel minder slaap dan minimaal zes uur zorgde voor een forse lichamelijke achteruitgang. Onderzoekers rekenden uit dat wie op een gewone tijd naar bed gaat, zonder al te veel late uitschieters, gemiddeld vier tot zeven jaar extra gezonde levensjaren wint. Met dank aan je cortisolgehalte dus.
Is je cortisolgehalte niet op orde dan heb je meer kans op:
- Hoge bloeddruk
- Hoge bloedsuikerspiegel
- Insulineresistentie
- Type 2 diabetes
- Vetophopingen in het gezicht, de nek en de buik
- Verminderd libido
- Botverlies
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
- Verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en veroudering
Keek jij vroeger ook naar de Fabeltjeskrant? Ken je de woorden nog van Mijnheer de Uil? ‘Zo lieve Kijkbuiskinderen, en nu maar knus naar jullie warme nestjes. En denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.’
Nooit geweten als kind destijds dat dit zomaar zo’n zeven jaar extra als krasse knar zou opleveren.
Bron: Elephant Journal