Biertje!

Biertje!

Vreemde bierverhalen van eigen bodem

Nederland kent een rijke bierhistorie. Kende je de 'pisnicht?'. Of het 'Kuitbier-mysterie? Hier een flink aantal bijzondere anekdotes over ons bier.

Amsterdams bier en de grachten:
In de 17e eeuw was bier in Amsterdam goedkoper dan water, vanwege de slechte kwaliteit van het drinkwater. Hierdoor ontstonden er zelfs bierpijpleidingen onder sommige straten om bier direct van de brouwerijen naar de kroegen te transporteren.

De ‘Pisnicht’:
Een opvallende anekdote is dat er in Nederland een biermerk genaamd ‘Pisnicht’ bestaat.
Dit bier is vernoemd naar een historische figuur, maar heeft ook de nodige controverse veroorzaakt vanwege de naam.

Bier in de Gouden Eeuw:
Tijdens de Gouden Eeuw werd bier vaak gezien als een vorm van betaalmiddel. Zeelieden kregen bier als onderdeel van hun salaris, omdat het drinkwater aan boord vaak bedorven was. Dit leidde tot een enorme vraag naar bier en stimuleerde de bierproductie.

Bier als medicijn:
In de 18e eeuw werd bier soms gebruikt als medicijn. Brouwers produceerden speciale ‘medicinale bieren’ met kruiden en andere ingrediënten die werden verondersteld geneeskrachtige eigenschappen te hebben.

De brouwerij van Bavaria:
De brouwerij van Bavaria in Lieshout heeft een ondergrondse bieropslag die de “Bavaria Brouwerijkelders” wordt genoemd. Deze kelders zijn een van de grootste en oudste ter wereld, met gangen die zich over meerdere kilometers uitstrekken.

De grootste fles bier ooit:
Tijdens het Nederlands Bierfestival in 2010 werd ’s werelds grootste fles bier onthuld. Deze fles had een inhoud van maar liefst 1.500 liter en was gemaakt om het 25-jarig jubileum van de organisatie te vieren.

Bier in het koninklijk huis:
Koning Willem-Alexander heeft een eigen bier, genaamd ‘Voor de Koning’. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij De Kroon in Den Haag en is verkrijgbaar tijdens speciale gelegenheden.

Bieramforen uit de Romeinse tijd:
In Nederland zijn bieramforen uit de Romeinse tijd gevonden. Dit bewijst dat bier al meer dan tweeduizend jaar geleden in dit gebied werd gebrouwen en gedronken.

Het ‘Kuitbier-mysterie:
In de middeleeuwen werd in Nederland een bierstijl genaamd ‘kuitbier’ gebrouwen. Het unieke hieraan was dat haver werd gebruikt in plaats van gerst. Het exacte recept van kuitbier is echter verloren gegaan, en moderne pogingen om het te recreëren hebben geleid tot veel speculatie en discussie onder bierhistorici.

Bier bij begrafenissen:
In sommige Nederlandse dorpen was het vroeger een traditie om bij begrafenissen ‘rouwkoeke’ en bier te serveren aan de aanwezigen. Dit gebruik was een manier om het aanwezige verdriet te verzachten.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT