Het is een misvatting dat je als gezond mens met een gevarieerd eetpatroon heel veel (extra) eiwitten zou moeten eten. Ook het Voedingscentrum stelt dat grote hoeveelheden eiwitten eten als je verder gezond bent, nergens voor nodig is. Waarom worden we dan in de supermarkt doodgegooid met producten die ‘Extra Proteïne!’ bevatten?
Daar zijn meerdere verklaringen voor. In een artikel op Levensmiddelenkrant staat een duidelijk verhaal over de trend om (onnodig) veel eiwitten toe te voegen aan levensmiddelen.
Zelfs aan eiwitbommen wordt eiwit toegevoegd
Zelfs aan producten die van nature al eiwitrijk zijn worden tegenwoordig extra eiwitten (proteïne) toegevoegd. Aan kwark, aan pindakaas, aan roomkaas… hoezo?? Blijkbaar omdat mensen het associëren met een sportief bestaan.
En daar gaat voor mensen kennelijk een aanzuigende werking vanuit: het idee dat je niet eens zelf hoeft te sporten om tenminste wel sportief te kunnen eten. Dat stelt fooddesigner en foodtrendwatcher Mariëlle Bordewijk. Overigens is het voor ouderen, mensen die herstellen van een operatie en zwangeren en jonge moeders wel aan te raden wat extra eiwit te consumeren. Maar dus niet als je niet in een van deze categorieën valt.
Plantaardig ook trending
Ook ziet Bordewijk een parallelle ontwikkeling met de opkomende trend om plantaardig te eten en drinken. Waar dierlijke producten vaak een goede bron voor eiwitten zijn, moeten vegetariërs en veganisten hun dieet samenstellen om zonder vlees of dierlijke producten toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Wat vaak veel minder moeilijk is dan niet-vegans denken, door bijvoorbeeld pasta’s en ‘deeg’gerechten te consumeren op basis van peulvruchten in plaats van tarwe.
Goed leesvoer
In het artikel wordt ook vast vooruitgeblikt op de volgende trend op voedselgebied die eraan zit te komen: een groter bewustzijn van je microbioom, oftewel je darmflora en hoe je die gezond kunt houden. Dit staat namelijk in direct verband met je algehele gezondheid, zo wijst steeds meer onderzoek uit. Interessante kost, en we raden je zeker aan om hier het hele artikel te lezen!
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.