Klussende knarren

en dan nog even dit

Klussende Knarren: goed gereedschap is het halve werk

Geef die hamer eens aan! Welke? Een hamer is niet zomaar een hamer en voor elke type klus is weer een andere hamer nodig.

Klussen doen we graag, maar door schade en schande zijn we wijs geworden. Voor een klus zijn 2 dingen eigenlijk belangrijk: geduld en de juiste spullen.

Geduld is noodzakelijk om de klus goed te doen, zonder kwaad te worden. Iedereen kent Help, mijn man is klusser! En we hebben allemaal een moment van zwakte gekend waarin de spijkers en hamers door de lucht vlogen vanwege frustratie en diepe ellende. Begin dus uitgerust aan een klus en zorg dat je alle gereedschap netjes op een rij hebt.

De hamer lijkt een inkoppertje. Niets is minder waar. eerst dan maar even een open deur inrammen: een veilige hamer heeft een stevige, gladde steel zonder scheuren of houtworm. De kop zit stevig vast en komt niet los tijdens gebruik. Als je een hamer koopt, controleer dan altijd of deze aan deze kenmerken voldoet. Zo voorkom je ongelukken.

Je hebt een houthamer voor fijn timmerwerk zodat het hout niet beschadigt. Ideaal dus voor delicate klussen waarbij je geen afdrukken wilt achterlaten. Een grote houten hamer is ook juist geschikt voor het gebruik met een beitel, zodat je de beitel niet kapot slaat.

Een zogenoemde bankhamer heeft iedereen in zijn schuur. Dit is een stevige hamer waar je bijvoorbeeld gemakkelijk een spijker mee in hout of een muur slaat. Hij heeft een vierkante kop die uitmondt in een steeds dunner wordend vlak. Handig om kleine spijkertjes mee te timmeren. De houten steel zorgt ervoor dat je de bankhamer stevig vast kun houden. Maar wat veel mensen weer niet weten: je hebt een bankhamer met verschillende kopgewichten (de stalen kop): 500, 1000, 1500 of 2000 gram.

Een klauwhamer heeft een gebogen klauw voor het trekken van nagels en is ook handig als je zaken moet slopen. Grote sloopklus? Gebruik dan een moker met een groot, massief hoofd voor maximale slagkracht. Ga je tegels leggen, gebruik dan een rubberen hamer om voorzichtig tegels in een badkamer aan te tikken of juist goed vast te meppen in de tuin.

Ga veilig te werk en draag altijd een veiligheidsbril, omdat die je ogen beschermt tegen rondvliegende splinters of metaalschilfers. Wij hebben al 2 keer bij de huisarts gezeten met een splintertje in het oog omdat we te snel wilde. Ook handschoenen zijn geen overbodige luxe. Ze bieden niet alleen bescherming tegen eventuele splinters, maar zorgen ook voor een betere grip op de hamer. Tot slot, vergeet de werkschoenen niet. Ze beschermen je voeten tegen vallende voorwerpen.

Het reinigen van je hamer is simpel: veeg het vuil eraf met een droge doek en gebruik indien nodig een beetje olie om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar let op: olie kan vlekken veroorzaken op hout of andere materialen, dus gebruik het spaarzaam.  Bewaar je hamer op een droge en veilige plek, bij voorkeur op een gereedschapsrek of in een gereedschapskist.

Bron: bestenu.nl

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT