Dit wordt geen gemakkelijk afzeikstukje over de Action. Want ik ben een fan.
Ik woon om de hoek van een Action en ik kom er gemiddeld 3 x per week. Ik ga naar binnen voor een afwasborstel en kom naar buiten met een wc-ontstopper, 25 balpennen en 2 elektrische kaarsen met afstandsbediening (€ 1,50). Zeg niet dat ik die spullen niet nodig had. Ik had ze wél nodig. Ik wist het alleen nog niet. Action wist het al jaren. Dat ik ooit heb kunnen leven zonder elektrische kaarsen met afstandsbediening. Het is nu altijd gezellig in huis, ’s nachts en overdag.
Wie nu nog voor een Apple-kabeltje naar de Apple Store gaat is stapelmesjokke. Alle mobiel- en laptopkabeltjes koop je voor minder dan 5 euro bij de Action. En je komt weer buiten met een prachtige set steeksleutels onder de arm.
Ik ben niet de allergrootste fan van de Action. Dat is Ria, moeder van 4 uit Rijssen, die op Facebook een Actionfanpagina beheert. Hoogtepunt van het jaar voor Ria: de “fantastische fandag” die Action voor haar en 20 Action-fans organiseert. Met zulke klanten heb je geen reclame meer nodig.
Even snel: Action begon in 1993 met 1 filiaal in Enkhuizen, of all places. Action is nu, 30 jaar later, actief in 11 Europese landen met 2300 winkels. Het geheim: een steeds wisselend assortiment spulletjes voor kleine prijsjes met een grote glimlach. De laatste jaren eveneens: de warme wind van de inflatie in de rug. Zeg niet dat het allemaal rotzooi is, want dat is niet zo. Je koopt als je beetje oplet een Makita heggenschaar voor 15 euro, ook al heb je geen tuin thuis. En neem dan gelijk een keyboard en een roze muis mee.
Hebben!
Grootste magneet bij de Action: het schoonmaakmiddelenschap achterin. Speciaal voor oudere mannen met veel vrije tijd, voor wie het leven één grote warenvergelijkingstest is geworden. En die in woede kunnen ontsteken als hun vrouw in typisch feminiene onnozelheid een fles schoonmaakazijn voor een dubbeltje meer aanschaft bij AH, de grote vijand van de seniore foldertjesuitpluizers.
Nog een weetje: Action-inkopers die uitzwermen over Europa mogen nooit meer dan 90 euro per nacht betalen voor een hotel. Ook de CEO houdt zich daaraan. Enkhuizense zuinigheid.