Heb je wel eens gehoord van de ‘seven year itch’? Dat is het fenomeen dat veel relaties rond het zevende jaar stranden. Het gevoel van geluk en blijdschap wordt minder en de kans dat een stel rond deze tijd uit elkaar gaat is groot. Hoewel dit patroon vaak voorkomt, zegt relatietherapeut Kim Polinder dat er meer momenten zijn waarop koppels sneller de handdoek in de ring gooien. Ben jij op weg naar één van de volgende fases in je relatie? Let dan extra goed op.
Jaar 2 en 3
Koppels die niet goed met elkaar kunnen communiceren gaan vaak rond het tweede of het derde jaar van hun relatie uit elkaar. De eerste verliefdheid is op dit moment vervlogen en dingen waar je eigenlijk altijd wel mee hebt gezeten maar die nooit hebt uitgesproken komen op dit moment naar de oppervlakte. Al deze opgekropte emoties zorgen vaak voor conflicten die moeilijk op te lossen zijn.
Jaar 7
Daar is-ie, de seven year itch. Rond het zevende jaar van je relatie kan het zijn dat de boel bij jullie stagneert. Je vraagt je allebei af of je meer uit elkaar groeit dan naar elkaar toe en of jullie misschien beter allebei een andere weg in kunnen slaan. Goede communicatie en het herontdekken van je passie voor elkaar kunnen jullie hier doorheen helpen.
Jaar 11 of 12
Als je de stagnatie van jaar zeven negeert en je gevoelens niet uitspreekt, zal jullie band gegarandeerd minder sterk worden, met een relatiebreuk als gevolg. Neem je dit wel serieus en zijn jullie in staat om hier samen doorheen te komen, dan is dat een teken van een ijzersterke relatie.
Jaar 15
Koppels die in jaar 15 uit elkaar gaan, zijn vaak vergeten dat ze ook ooit vrienden waren. Ze leven compleet langs elkaar heen en lijken meer op huisgenoten dan op mensen met een intieme relatie. Deze stellen praten eigenlijk niet genoeg met elkaar en blijven hun emoties opkroppen. In plaats van een conflict te laten ontstaan of belangrijke zaken uitpraten, koppelen ze zich los van moeilijke situaties, waardoor hun relatie uiteindelijk weinig inhoud heeft.
Bronnen: Very Well Mind, Engineering Love Podcast by Kim Polinder
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com