Door de dag regelmatig bewegen heeft talloze gezondheidsvoordelen. Ons lichaam is gemaakt om in beweging te zijn. Toch doen we massaal het tegenonvergesteld: zitten.
Het bewijs dat ons lichaam gebouwd is om te bewegen, vind je in de manier waarop het is gevormd. Zo vind je in het menselijk lichaam 360 gewrichten, waarvan er 100 mobiel zijn. Ruim 700 spieren zorgen ervoor dat je in beweging kunt komen en onze huid is flexibel genoeg om te bewegen zonder te scheuren. Dankzij onze unieke bouw zijn we niet alleen in staat om te bewegen, maar kunnen we ook – tegen de zwaartekracht in – rechtop staan.
Gevolgen van langdurig zitten
Elke centimeter van je lichaam is dus gemaakt om te bewegen, maar wat als je dat niet doet? Is het schadelijk om langdurig te zitten? Het antwoord is simpel: ja. Wanneer je te lang zit, zijn dit de mogelijke gevolgen:
- Wanneer je veel zit, vergroot je de kans op rugpijn. De oorzaak is langdurige, onverdeelde druk op op de ruggengraat, gewrichten en rugspieren. Veel rugkrachten ontstaan door een verkrampte, voorovergebogen houding en verdwijnen door in beweging te komen.
- Als je langdurig zit in een voorovergebogen houding, hebben je longen minder ruimte om te vergroten bij een inademing. Dit zorgt ervoor dat je minder zuurstof binnenkrijgt, wat invloed kan hebben op het functioneren van de spieren en hersenen. Denk bijvoorbeeld aan concentratie vermindering door een lagere zuurstofwaarde in het bloed.
- Zenuwen en bloedvaten kunnen geblokkeerd raken wanneer je veel zit. Dit kan voor zwellingen of zelfs verdovingen zorgen in je ledematen.
Op lange termijn heeft overmatig zitten invloed op de vorming van sommige kankersoorten en diabetes, kan het voor nier- en leverproblemen zorgen en is er een sterke connectie met hart- en vaatziekten.
Wereldwijd zorgt overmatig zitten jaarlijks voor 9 procent van alle vroegtijdige overlijdens, oftewel: 5 miljoen mensen. De oplossing voor dit mondiale gezondheidsprobleem is gelukkig simpel: beweeg!
Dit artikel is eerder geplaatst op modmod.nl