Verander je stijl van leven (nu het nog kan)
Als je jong bent leef je maar raak. Wat je ook doet, het lijkt alsof je lichaam, alles aankan. Die gedachte en ervaring kantelt langzaam maar zeker als je ouder wordt. Gezondheid wordt steeds belangrijker. Tussen 50 en 70 jaar hebben we nog de wil om ons leven een flinke draai te geven. Dus om dan alsnog gezonder te eten, regelmatige te bewegen en zeker te stoppen met roken.
Laat je zo vaak mogelijk screenen:
Veel chronische ziekten, zoals diabetes, hypertensie en sommige vormen van kanker, worden vaak ontdekt tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar. Laat je dus zo vaak mogelijk als kan screenen, zodat deze aandoeningen vroegtijdig kunnen opgespoord en behandeld.
Vaccineer vaak:
Tussen 50 en 70 jaar vinden we steeds vaker oproepen op de deurmat voor bepaalde vaccinaties die ons beschermen tegen ernstige ziekten zoals griep, pneumonie en gordelroos. Deze vaccinaties helpen om ons immuunsysteem te versterken en de kans op infecties te verminderen.
Houd je gewicht op orde
Wie oud wordt, wordt veel makkelijker zwaarder dan op piepjonge leeftijd. Een patatje kan bes tussendoor. Maar elke zaterdagavond laveloos nog een Patatje Oorlog wegwerken in de snackbar, dat raden we je op deze leeftijd niet meer aan. Houd je gewicht onder controle door gezond te eten en regelmatig te bewegen.
Koester je spieren
Vanaf 30-jarige leeftijd, verlies je gemiddeld 1% spiermassa per jaar. Vijftig jaar later ben je dus de helft kwijt. Maar het goede nieuws is dat krachttraining gewoon helpt. Dus neem gerust na je vijftigste een abo voor de sportschool. Op deze manier behoud je je mobiliteit en algehele gezondheid op latere leeftijd.
Geen stress man, relax
Juist tussen de 50 en 70 verandert je leven flink. Denk aan pensionering of het lege nest-syndroom. Koop gerust een yoga-matje, doe elke middag een tukkie, knutsel een groot treinemplacement in je mancave, ga op wereldreis. Alles wat je doet om flink te ontspannen, is gewoon goed.
Maak nieuwe vrienden (of verlies in elk geval niet je oude)
Ja, als je jong bent, is iedereen je vriend. Maar boven je vijftigste heb je gemiddeld nog maar drie vrienden. Goede sociale contacten zorgen voor een gevoel van gebondenheid, bieden veiligheid en maken je blij. Alles beter dan wegkwijnen achter de geraniums.