Onze hele straat heeft zonnepanelen op één halstarrige buurman na. Die woont naast mij. Best een vervelend gevoel, vooral voor hem. Wij worden rijk over zijn rug, zegt hij elke keer als de zon schijnt. Klopt dat?
Dit is buurmans redenering. Met zonnepanelen wordt de stroom supergoedkoop als de zon schijnt. Bewoners met zonnepanelen op het dak verdienen veel geld met hun zomerstroom. De goedkope kilowatts die ze terugleveren aan het net, mogen ze wegstrepen tegen de dure stroom die ze ’s winters van het stroomnet halen. En dat zonder belasting te hoeven betalen. Dus: stroom aan het net leveren als die kneitergoedkoop is, en er ’s winters dure stroom voor terugkrijgen. Het is gratis bier.
De kosten smeren de leveranciers uit over al hun klanten. Dat leidt tot hogere tarieven voor iedereen. De buurman zonder zonnepanelen betaalt daardoor mee aan mijn financiële voordeel, dat wrijft de buurman ons bijna dagelijks in. De buurman kan helemaal woest worden, als ik – met de helft van de straat – overdag de stekkerauto aan het net hang. Gratis kilometers tanken, wij dansen rond onze stekkerauto. “Juist wat jij doet”, pesten we de buurman, “is heel slecht voor het milieu. Jij rijdt maar rond in die vieze fossiele kar van je. Wij redden de wereld, en jij doet niks.”
Buurman is als de eenzame looser van de Postcodeloterij
De buurman voelt zich als de looser in de Postcodeloterij: de hele straat kocht een lot, maar hij niet. Maandelijks (afrekening energie) valt de hele straat in de prijzen, maar de buurman krijgt niks. Hij kan het best betalen, maar hij gelooft niet in zonnepanelen. Hij wacht op een betaalbare waterpomp. “Dan lach ik jullie allemaal uit.” “Wacht maar af”, zeggen wij. “Wij sparen voor een buurtbatterij. Dan gaan we helemaal van het net af, en jij krijgt niks.”
De buurman leeft voor de vergelijking. Hij wil dat de overheid ingrijpt. Hoe zo? Toen de buurman jaren lang in zijn zwaar gesubsidieerde plug in Mitsubishi Outlander rondreed zonder ooit duurzaam te laden, greep de overheid ook niet in. Ik heb al mijn haar nog, de buurman is kaal. Moet de overheid dan ook ingrijpen? (wordt vervolgd)