Toegegeven, netjes is het niet om de appjes van je zoon te controleren. Maar soms zegt het vaderlijk instinct dat het moet. Onderbuikgevoel. Enfin, via die appjes van junior (15) kwam ik er dus achter dat hij jointjes rookt. Met zijn vrienden. Ontkennen had geen zin. Het stond zwart op wit. Het was een experiment volgens hem. Niet meer dan dat. Ik hoefde me geen zorgen te maken. Zei hij. Experimenteren hoort bij de puberteit. En gaat meestal vanzelf wel over. Zo luidt het cliché. En clichés zijn waar. Maar sommige pubers gaan er langer mee door of stoppen er helemaal niet mee.
Stiekem gebruik
Reden om me zorgen te maken? Nee, zo vertelt een verslavingsexpert me. Jongeren moeten leren omgaan met genotmiddelen. De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat te houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Dat ik het maar weet. Het direct verbieden van zijn gebruik, leidt meestal tot stiekem gebruik. Dit gaat dan ten koste van het contact met de ouder. Met mij dus.
Drugsgebruik
Het belangrijkste dat je kunt doen, is het contact met mijn zoon over zijn drugsgebruik zo open mogelijk te houden, wordt mij voorgehouden. Praat met je kind waarom, waar en wanneer hij gebruikt. Kies een goed moment en praat er rustig en open over. Kondig aan waar je het over wil hebben. Geef je mening, zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Probeer te voorkomen dat emoties de boventoon voeren en veroordeel niet. Betrek ook de mening van je kind in het gesprek. Praat ook over de plezierige kanten van het gebruik. En natuurlijk de negatieve aspecten. Laten we dat niet vergeten.
Zorgen moet ik me pas gaan maken als mijn zoon een joint rookt om bepaalde gevoelens of problemen weg te drukken. Dat is volgens hem niet het geval. Het was een experiment. Van slechts tijdelijke aard. Gelukkig.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina: