Lifestyle

en dan nog even dit

(Hondenleven 11) Scheiden: wie krijgt de hond?

Met spullen kom je vaak een heel eind als je gaat scheiden (cd van mij, cd van jou), maar met een huisdier ligt het gecompliceerd.

Als wij nu zouden scheiden, zou ik mij toch ook wel hard maken voor de hond die we samen hebben. Hadden we nooit gedacht, want we waren altijd anti-hond. Maar nu hij er eenmaal is, willen we hem eigenlijk niet meer kwijt. Van wie is hij eigenlijk?

Honden maken steeds vaker onderdeel uit van het gezin. Het is daarom niet verrassend dat mensen met een hond die een relatie beëindigen zich vaak afvragen of er ook een omgangsregeling bestaat voor de hond, zo lezen we op de website van de echtscheidingsadvocaat.nl Hoewel een hond soms voelt als een familielid, wordt dit volgens de wet niet zo gezien. Er bestaat dus ook geen omgangsregeling voor jouw hond.

Afspraken over de hond

Met kinderen komt er vaak een omgangsregeling omdat iedere biologische ouder recht op omgang met zijn of haar kind heeft, ook als het kind niet erkend is. Voor je hond of kat kun je uiteraard een eigen afspraak maken en deze laten vastleggen in een echtscheidingsconvenant

Van wie is de hond?

Maar ja, veel echtscheidingen gaan niet van een leien dakje zoals we weten. Om de woordspeling maar te maken: het is vaak een honden- en kattengevecht. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is om zo te bepalen wie de officiële eigenaar van de hond is.

Om de eigenaar van de hond te bepalen, wordt er naar de volgende zaken gekeken:

  • Wie heeft de hond gekocht?
  • Wie betaalt de verzorging van de hond?
  • Wie verzorgt de hond?
  • Wie staat op het koopcontract of stamboom van de hond?

Bij het bepalen van de eigenaar wordt er veel gekeken naar de individuele situatie. Het komt namelijk vaak voor dat jullie samen de hond hebben gekocht en verzorgd. De rechter bepaalt in veel van dit soort gevallen dat u beiden mede-eigenaar bent.

Wat betekent dit voor de eigenaar van de hond?

Sinds 1 januari 2018 trouwt iedereen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Indien jullie de hond hebben geadopteerd tijdens het huwelijk moeten jullie zelf beslissen wie de hond gaat verzorgen.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT