Lifestyle

Lifestyle

In Strava schuilt het kwaad. Het is het begin van alle ellende

Een groot deel van wielrennend Nederland lijdt aan een verslaving. Luisterend naar de naam Strava.

Voor de enkeling die niet weet wat Strava is. Strava is een appje. Als je dat appje hebt gedownload kun je je fietsritten uitlezen als je thuis bent. En ze vergelijken met de ritten van anderen. Wie de snelste is op een bepaald stuk weg krijgt een digitale trofee, de King Of the Mountain (KOM). Ook je persoonlijke records worden keurig door Strava bijgehouden.

Klinkt prachtig. Maar in Strava schuilt het kwaad. Strava is verslavend, het is het begin van alle ellende. Zo weten we uit eigen ervaring. Strava is Zweeds voor ‘streven’ en daarin schuilt het kwaad. Je streeft ernaar om zelf beter worden, maar vooral ook om beter te worden dan je collega-wielrenners. Die collega-wielrenners van boven de veertig die ook aan hun tweede leven begonnen zijn. Omdat Strava een community is, wordt jouw prestatie op de segmenten (stukken weg, straat of fietspad die gemarkeerd zijn) vergeleken met die van anderen. En zo zien al die anderen dat je veel langzamer bent geweest op dat weggetje door het bos. En dat laat je natuurlijk niet gebeuren. En dus rij je maar door en door. Altijd harder, altijd sneller.

Dit zijn de tekenen dat ook jij verslaafd bent aan Strava:

Vloeken als Strava niet aan staat

Net een heerlijke rit gemaakt en erachter komen dat je Strava niet heeft aangestaan. Alle inspanningen zijn voor niets geweest. Vloeken is het enige wat je nog kan.

Niet uploaden van je rit bij een te laag gemiddelde

Als je gemiddelde snelheid niet naar je zin is, zet je je info niet door naar Strava. Of je zet in de titel van je rit dat je Strava per ongeluk aan had laten staan.

Op je fiets springen als een KOM is afgepakt

Dat laat je je natuurlijk niet gebeuren dat iemand jouw KOM afpakt. Je wil revanche. En wel onmiddellijk.

De laatste kilometers rij je het snot voor je ogen

Een gemiddelde van 30 km/u staat op Strava toch beter dan 29,9. En daarom probeer je in de laatste kilometers dat gemiddelde op te krikken.

Nog een paar kilometers maken om die 100 vol te maken

Het is net als bij een gemiddelde van net geen 30 km/uur. Honderd kilometer op de teller staat toch beter dan 92. Oftewel, je rijdt nog een rondje.

Tien keer op een dag je Strava-app checken

Je wil continu weten of mensen je kudos (likes) gegeven hebben voor je rit. En je wil je natuurlijk weten wie er gefietst hebben en hoe hard.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT