Geld

en dan nog even dit

Onze huisbankier: ‘Je bent gek als je je geld op een Nederlandse spaarrekening zet’

Veel mensen voorbij de 50 hebben een redelijke spaarsom opgebouwd. Nu de rentes weer wat stijgen is sparen weer een aantrekkelijke optie. In het buitenland dan… Met tips!

Sparen was lange tijd een droevige bezigheid, zeker gezien de superlage rente. Je moest bijna geld meenemen wilde je nog bij een bank domicilie vinden voor je spaarcentjes. Aan die situatie is nu een einde gekomen, de rentes op spaargeld stijgen weer. Maar, vooral in het buitenland.

Sparen in het buitenland wordt steeds aantrekkelijker voor Nederlanders. Een van de belangrijkste redenen om te sparen in het buitenland zijn natuurlijk de  hogere rentetarieven. Hierdoor kan je meer rendement behalen op je spaargeld. In Nederland blijft de spaarrente op langer vaststaande rekeningen vaak beperkt tot 2% en een beetje, terwijl je in Ierland al 4% krijgt zonder beperkingen. Ook in Spanje, Frankrijk en België liggen de percentages hoger dan in Nederland.

Buitenlandse banken bieden hogere rentetarieven omdat:

  1.     Er in Nederland heel veel spaargeld beschikbaar is.
  2.     Nederlandse banken minder mogelijkheden hebben om geld uit te lenen aan mensen en bedrijven. Er is veel spaargeld beschikbaar en er is minder vraag naar leningen.
  3.     De buitenlandse banken het Nederlandse spaargeld graag willen hebben. Ze kunnen er geld mee verdienen omdat er in de landen waar ze vandaan komen meer vraag is naar leningen.

Tip! Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment? Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van zowel binnen- als buitenlandse spaarbanken. Hier kun je rustig vergelijken en direct de buitenlandse spaarbank vinden die het beste rendement op jouw spaargeld biedt.

Depositogarantiestelsel bij sparen in het buitenland

Het depositogarantiestelsel is bedoeld om spaargeld te beschermen als een bank failliet gaat. In Nederland is dit systeem goed geregeld en is je spaargeld bij een Nederlandse bank tot € 100.000 per persoon per bank beschermd. Daarin is geen verschil in het buitenland. Het depositogarantiestelsel werkt op dezelfde manier voor alle banken binnen de EU. Dus wil je geld sparen bij een buitenlandse bank binnen de EU, maar gaat de bank failliet? Dan is je geld net zo goed beschermd als in Nederland.

Moet ik belasting betalen over spaargeld in het buitenland?

Je moet spaargeld in het buitenland opgeven bij je belastingaangifte. Afhankelijk van de hoogte van je totale vermogen, betaal je dan in Nederland belasting over je spaargeld. Maar soms moet je ook in het land waar je spaart belasting betalen over je rendement. Sommige landen heffen namelijk een bronbelasting op rente-inkomsten van buitenlandse rekeninghouders. In veel gevallen kun je deze bronbelasting terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst, of zelfs vrijstelling krijgen van deze bronbelasting. Als je gaat sparen in het buitenland, kan de betreffende bank je hier meer over vertellen.

Sparen in het buitenland in vreemde valuta? Let op de wisselkoers!

Als je spaart in een ander land met een andere munteenheid dan de euro, kan de waarde van jouw spaargeld veranderen door de wisselkoers. Dit betekent dat de hoeveelheid euro’s die je spaargeld waard is kan stijgen of dalen.

Foto: getty

Bron: rente.nl

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT