De radiowereld heeft de oudere luisteraar ontdekt. Want er worden bakken met geld uitgegeven om deze naar het juiste station te trekken. Geen wonder, want hoe groter het marktaandeel luisteraars, hoe meer geld er op de zakelijke bankrekening kan worden bijgeschreven. Deze radioverdiensten zijn echt enorm. Volgens brancheorganisatie Audify bedroegen de opbrengsten over 2023 zo’n 242 miljoen euro, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder.
Mammoetuitgaven
Heel opvallend. Op dit moment zijn het de radiostations die de nostalgische luisteraar wil bedienen, die mammoetinvesteringen doen. We noemen er hier een aantal.
In 2023 was er een veiling van de Nederlandse radiofrequenties door de overheid. Deze vindt om de paar jaar plaats. Wie geen radiofrequentie krijgt toebedeeld, is ook niet in de ether te horen. Dus de commerciele radiostations gaven enorme bedragen uit, om de felbegeerde frequenties binnen te halen, in totaal maar liefst 152,8 miljoen. Meest opvallende nieuwkomer bleek Radio Joe. De Persgroep betaalde maar liefst 47,3 miljoen euro , om naast Q-Music, die zij ook bezit, nog een tweede zender te starten. Radio Joe, gericht op de oudere luisteraar.
Grote transfers
Spoedig daarna barstten eerst de geruchten en later definitieve toezeggingen los van dj’s die bij Joe aan de slag gingen. Meest opvallenden waren Coen en Sander, die bij Radio 538 op een zijspoor waren beland. Hen hoorden we alleen nog maar wekelijks, op vrijdagmiddag. In hun kielzog stapten Kai Merckx, Kimberley Dekker, Edwin Noorlander en Ingrid Perez(allen Q-Music) de overstap naar Joe. Ook Toine van Peperstraten (NPO2, Radio 10 Gold en Radio Veronica) maakte de overstap.
Of dit de reden was dat het bij de andere nostalgische zenders onrustig werd. Het duurde echter niet lang of een volgende range aan DJ’s maakten opvallende transfers. Gerard Ekdom verhuisde na zes jaar Radio 10 naar Radio Veronica. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof (NPO radio 2) deden hetzelfde. Radio 538, dat zich toch profileert als een jongerenzender, bleek toch echter succes te zien in ‘vertrouwd’. Zij wisten voor de presentatie van de ochtendshow Tim Klijn, Rick Romijn en Niels van Baarlen los te weken van Veronica. Meest opvallende stap bij deze zender is de terugkomt van Edwin Evers op de vrijdagmiddag.
Diep in de buidel
Al met al zullen alle mediabazen diep in de buidel hebben moeten tasten voor al deze transfers. De salarissen van deze DJ’s vallen tegenwoordig te vergelijken met profvoetballers.Voor velen blijft dit onder de pet. Maar dat geldt niet voor allemaal. Van Edwin Evers was al bekend, dat toen hij nog elke ochtend te horen was, hij zo rond de vier miljoen per jaar verdiende. Zijn opvolger van destijds, Frank Dane, mocht jaarlijks een half miljoen tegemoet zien. Een bedrag dat ook voor Gerard Ekdom gold toen hij nog bij Radio 10 werkte. Ook Koen en Sander zijn er met hun overstap naar Radio Veronica niet slechter op geworden, zo bleek uit een artikel in De Telegraaf. ‘Wat ze gaan verdienen? Dat zal rond de drie ton per persoon zijn. Maar ik verwacht wel dat ze een bonusregeling hebben afgesproken. Dat als het station een succes wordt, dat ze er vijf procent salaris bij krijgen. Ook kunnen ze een grote reclamecampagne met bijvoorbeeld posters door het hele land hebben uit onderhandeld’, aldus radiocolumnist Patrick Kicken in deze krant.