Voor altijd jong

lijf

Voor altijd jong: ‘Mijn naam is Herman en ik ben alcoholist’

Herman (63) drinkt al zijn hele leven. Liever gezegd: dronk, want hij is nu bijna 6 maanden nuchter. Hij loopt bij de AA. Hieronder zijn verhaal in 1 lang citaat.

‘Mijn naam is Herman, ik ben 63 jaar oud, en ik loop bij de AA. Ik ben begonnen met drinken toen ik 14 jaar was. Mijn vader was ook alcoholist en van hem heb ik het geleerd, zou je kunnen zeggen. Als alcoholist heb ik een lange en zware strijd gevoerd met mijn verslaving. Ik dronk voornamelijk sterke drank, soms van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, vaak alleen, maar soms ook met een paar oude vrienden die dezelfde slechte gewoonten hadden. Ik heb meerdere keren geprobeerd af te kicken, wel vier keer serieus, maar elke keer viel ik terug in mijn oude patronen.

Het was een cyclus van hoop en wanhoop, van tijdelijke overwinningen gevolgd door vernederende nederlagen. De misère om geld te krijgen voor drank bracht me tot dingen die ik me nooit had kunnen voorstellen. Ik leende geld van iedereen die me nog iets wilde lenen, verkocht spullen die me dierbaar waren, en soms verzon ik verhalen om wat medelijden en dus wat geld te kunnen lospeuteren. Het was een vernederend bestaan, geleid door de constante drang naar alcohol, een drang die elk aspect van mijn leven overschaduwde en me tot dingen dreef waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou doen.

Maar ondanks alles blijf ik vechten, elke dag weer, in de hoop dat ik op een dag volledig vrij kan zijn van de ketenen van mijn verslaving.

In mijn tijd bij de AA heb ik geleerd dat herstel een reis is die bestaat uit twaalf stappen, beginnend bij de erkenning dat ik machteloos sta tegenover mijn verslaving, wat mijn leven onbeheersbaar heeft gemaakt.

Ik heb een diepgaand moreel zelfonderzoek gedaan, heb mijn tekortkomingen erkend en ben bereid geworden deze aan mijn hogere macht, aan mezelf en aan een ander mens toe te geven. Het maken van een lijst van mensen die ik heb geschaad en het goedmaken bij hen, waar mogelijk, was een cruciale stap. Ik blijf mezelf onderzoeken en wanneer ik fout zit, geef ik dat onmiddellijk toe.

Het streven naar geestelijke groei en het doorgeven van deze boodschap aan andere alcoholisten biedt me een continuïteit in mijn herstel. Met elke dag die voorbijgaat, voel ik me sterker en meer in staat om mijn leven op een positieve manier vorm te geven, dankzij de steun en de principes die ik bij de AA heb gevonden. Ik zit in het eindstadium. drink geen druppel meer, al een half jaar niet. Ik heb weer een vriendin en in mei start ik met een parttime baan. Wat een lijdensweg is dit. Ik ben blij dat ik nog redelijk gezond ben en nog een beetje naar de toekomst kan kijken.’

Bij de Anonieme Alcoholisten (AA) doorlopen leden in hun herstelproces doorgaans de volgende Twaalf Stappen. In de 12 stappen wordt gesproken over een hogere macht of God. Dit heeft nogal eens het idee gewekt dat de AA een soort sekte of religieuze beweging is. Dit is onterecht. De AA is niet gebonden aan enige religie of politieke stroming. Zij willen ook volkomen onafhankelijk blijven en accepteren geen subsidie. Geloof je als deelnemer niet in God, dan kun je daar waar in de stappen God of hogere Macht staat, ook de groep of het geloof in de groep lezen.

  1. Toegeven van machteloosheid: Erkennen dat men machteloos staat tegenover alcohol en dat het leven onbeheersbaar is geworden.
  2. Geloof in een Hogere Macht: Geloven dat een Macht groter dan onszelf ons kan herstellen naar gezondheid.
  3. Besluit tot overgave: Besluiten om onze wil en ons leven over te dragen aan de zorg van God, zoals wij Hem begrijpen.
  4. Morele inventarisatie: Een diepgaand en onbevreesd moreel zelfonderzoek doen.
  5. Toegeven aan onszelf en anderen: Toegeven aan God, aan onszelf en aan een ander mens de exacte aard van onze fouten.
  6. Bereidheid om tekortkomingen te laten verwijderen: Volledig bereid zijn om God al deze karaktergebreken te laten wegnemen.
  7. Vragen om tekortkomingen te verwijderen: Nederig Hem vragen onze tekortkomingen weg te nemen.
  8. Bereidheid om amends te maken: Een lijst maken van alle personen die we hebben geschaad en bereid worden het bij al deze mensen goed te maken.
  9. Directe amends maken: Waar mogelijk, direct amends maken bij deze mensen, behalve wanneer dit hen of anderen zou schaden.
  10. Voortgezette persoonlijke inventarisatie: Doorgaan met persoonlijke inventarisatie en wanneer we fout zijn dit onmiddellijk toegeven.
  11. Gebed en meditatie: Zoeken door gebed en meditatie om ons bewustzijn van de wil van God voor ons en de kracht om die uit te voeren te verbeteren.
  12. Spiritueel ontwaken doorgeven: Als resultaat van deze stappen, proberen we de boodschap door te geven aan alcoholisten en deze principes in al onze zaken toe te passen.

Elk lid doorloopt deze stappen in zijn eigen tempo, met de steun van een sponsor (een meer ervaren lid van de AA) en de gemeenschap.

Zie ook hier voor meer informatie 

Foto: Image by krakenimages.com on Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT