Food

Food

Huh? Dit doen andere landen met ‘onze’ bitterbal

In andere landen proberen ze soms onze nationale trots, de bitterbal na te maken. Maar daar hebben ze echt, sorry dat we het zeggen, de ballen verstand van.

De bitterbal is toch wel een beetje Nederlands’ trots. Bitterballen bij de borrel zijn zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed! Veel landen proberen ‘m na te maken, maar niemand kan het zoals wij het hier doen. .

Toch doet een ander land zo af en toe een gooi naar het recreëren van deze Nederlandse delicatesse. Buzzfeed Canada tipte een recept — inclusief filmpje — aan hun bijna 200 duizend volgers. De bitterballen, oftewel ‘Dutch Meatballs’, waren volgens hen zo te maken en een prima combinatie met bier. Dat laatste hebben ze natuurlijk helemaal goed, maar de rest.

WAT DOET KALKOEN IN EEN BITTERBAL?

‘Take a trip to the Netherlands’ staat er ook nog eens boven. Maar dit heeft niets te maken met deze bitterballen. Te beginnen met de ui en de kippenbouillon. Dubieuze ingrediënten die net per se thuishoren in een Hollandse bitterbal. Laten we even onze oerHollandse rundvleesbitterbal als voorbeeld nemen. Komt geen ui of kip aan te pas. Het woord zegt het namelijk al een beetje: rundvlees.

Maar goed, Canada trekt zich daar niets van aan en kookt stug door. Aangekomen bij hét hoofdingrediënt van de bitterbal: KALKOEN. Serieus. Er wordt gewoon kalkoen in de bitterbal gegooid. Heiligschennis toch?

RESULTAAT? GEEN VOLDOENDE

Je kan je voorstellen dat het eindresultaat dan ook niet is om naar huis te schrijven. De ragout ziet er meer uit als een soort slappe aardappelpuree en laat we maar niet eens beginnen over de buitenkant. We geven dit een onvoldoende. Laat het bitterballen maken maar over aan ons Nederlanders, oké? Iedere zijn specialiteit.

Dit artikel verscheen eerder op flavorflav.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT