De bitterbal is toch wel een beetje Nederlands’ trots. Bitterballen bij de borrel zijn zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed! Veel landen proberen ‘m na te maken, maar niemand kan het zoals wij het hier doen. .
Toch doet een ander land zo af en toe een gooi naar het recreëren van deze Nederlandse delicatesse. Buzzfeed Canada tipte een recept — inclusief filmpje — aan hun bijna 200 duizend volgers. De bitterballen, oftewel ‘Dutch Meatballs’, waren volgens hen zo te maken en een prima combinatie met bier. Dat laatste hebben ze natuurlijk helemaal goed, maar de rest.
Take a trip to the Netherlands with some Bitterballen (aka Dutch Meatballs) that pair perfectly with beer! pic.twitter.com/oYtsQlicn5
— BuzzFeed Canada (@BuzzFeedCanada) July 8, 2020
WAT DOET KALKOEN IN EEN BITTERBAL?
‘Take a trip to the Netherlands’ staat er ook nog eens boven. Maar dit heeft niets te maken met deze bitterballen. Te beginnen met de ui en de kippenbouillon. Dubieuze ingrediënten die net per se thuishoren in een Hollandse bitterbal. Laten we even onze oerHollandse rundvleesbitterbal als voorbeeld nemen. Komt geen ui of kip aan te pas. Het woord zegt het namelijk al een beetje: rundvlees.
Maar goed, Canada trekt zich daar niets van aan en kookt stug door. Aangekomen bij hét hoofdingrediënt van de bitterbal: KALKOEN. Serieus. Er wordt gewoon kalkoen in de bitterbal gegooid. Heiligschennis toch?
RESULTAAT? GEEN VOLDOENDE
Je kan je voorstellen dat het eindresultaat dan ook niet is om naar huis te schrijven. De ragout ziet er meer uit als een soort slappe aardappelpuree en laat we maar niet eens beginnen over de buitenkant. We geven dit een onvoldoende. Laat het bitterballen maken maar over aan ons Nederlanders, oké? Iedere zijn specialiteit.
Dit artikel verscheen eerder op flavorflav.com