Klussende knarren

Klussende knarren

Aannemer zoeken? Bang voor een beunhaas? Stel dan eerst deze vragen

Verbouwen? Hoe vind je die goede aannemer? Door hem (of haar) deze vragen te stellen.

Ga je verbouwen? Dan wil je een aannemer, die het minstens zo goed doet, als je hoopt dat het gedaan wordt. Om de goede te selecteren, kun je deze vragen voorleggen.

  1. Welke ervaring heb je met dit soort projecten?
    Het is cruciaal om na te gaan of ze eerder soortgelijk werk hebben verricht. Sommige projecten zijn complex, dus het is beter om iemand in te huren die gespecialiseerd is en de vereisten van de klus begrijpt. Bijvoorbeeld, aanbouwingen, garage-verbouwingen of zolderverbouwingen kunnen extra werk met constructietekeningen vereisen. Het hebben van een gespecialiseerde expert voor deze projecten kan stress of vertragingen voorkomen.

  1. Ben je gecertificeerd?
    Hoewel lidmaatschap van een branchevereniging geen kwaliteitsgarantie geeft, is het een goede manier om de betrouwbaarheid van je potentiële aannemer na te gaan, en voor sommige vakmensen is het zelfs essentieel. Vaklui op Werkspot worden continu door consumenten beoordeeld via ons vertrouwde feedbacksysteem.

  1. Kun je referenties en beoordelingen laten zien?
    Een aannemer vinden via een platform als Werkspot.nl maakt het mogelijk om beoordelingen en reviews van eerdere klussen van de aannemer te bekijken, evenals foto’s van eerder werk. Dit is essentieel bij het inhuren van een vakexpert. De meeste vakmensen zullen referenties van eerdere klanten kunnen overleggen, als je ernaar vraagt.

  1. Is je prijsopgave een offerte of een schatting?
    Dit is een belangrijk onderscheid – gaat het om een vaste prijs voor het voltooide werk of slechts een ruwe schatting? De offerte kan ook afhangen van de duur van de klus. Idealiter vermijd je het betalen van een dagtarief, omdat dit je blootstelt aan extra kosten bij uitloop van het werk. Het is belangrijk om ALLE offertes schriftelijk te bevestigen. Idealiter heb je een gedetailleerde kostenopgave voor je project. Momenteel kunnen de prijzen voor grondstoffen sterk fluctueren, waardoor sommige offertes van aannemers slechts beperkt geldig zijn. Prijzen voor staal en hout zijn sinds Covid drastisch gestegen, dus verwacht dat een nieuwe offerte aanzienlijk hoger uitvalt. We adviseren ook om offertes van minstens drie vakmensen aan te vragen, indien mogelijk. Dit helpt je om te bepalen of eventuele offertes opvallend laag of hoog zijn.

  1. Heb je een verzekering?
    Alle gecertificeerde bouwers zouden over de juiste verzekeringen moeten beschikken, zoals bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, voor het geval er schade of problemen ontstaan tijdens de bouw. We raden af om een aannemer zonder de juiste verzekering in te huren.

  1. Bied je garantie op je werk?
    Het is altijd goed om te weten welke garanties bouwers bieden voor het geval er na de klus problemen ontstaan. Probeer dit officieel vast te leggen, via papierwerk of e-mail. Dit is iets wat de meeste vakmensen bereid zouden moeten zijn te bieden, als het niet standaard wordt aangeboden. Vakmensen bieden vaak garanties op hun werk en/of materialen. Als dit niet het geval is, is het verstandig om na te gaan welke mogelijke gebreken ze zouden herstellen en of hier kosten aan verbonden zijn. Spreek ook een geschikte termijn af voor deze garantie.

  1. Wat zijn je betalingsvoorwaarden?
    Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer de aannemer betaald wil worden, of dit nu volledig na afronding is of in termijnen. Controleer ook of er een aanbetaling vereist is. Aanbetalingen kunnen ongemakkelijk aanvoelen, dus het is altijd het overwegen waard om hierover duidelijke afspraken te maken met je vakman.

  1. Wanneer kun je beginnen?
    Aannemers hebben vaak een wachtlijst, dus het is handig om te weten wanneer ze aan jouw project kunnen beginnen. Probeer een concrete startdatum vast te leggen en hoop dat ze zich eraan kunnen houden. Wees voorbereid op verschuivingen in de projectplanning, het kan eerder beginnen of later eindigen dan gepland. Het is nuttig om te weten hoe lang bepaalde fases duren, bijvoorbeeld hoe lang je zonder gootsteen zit bij een keukenrenovatie, of hoe lang je zonder toilet of douche zit bij een badkamerrenovatie.

  1. Hoe drink je je koffie?
    Een goede relatie opbouwen met je aannemer is belangrijk, aangezien ze mogelijk langere tijd bij je thuis zijn. Een goed begin is om te vragen hoe ze hun koffie drinken en andere relevante persoonlijke voorkeuren. Het is van essentieel belang dat er gedurende het gehele project goede communicatie kan worden onderhouden. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar het is belangrijk dat je een professionele relatie kunt onderhouden en je comfortabel voelt om openlijk eventuele zorgen of problemen te bespreken.

Met dank aan Werkspot (waar je ongetwijfeld heel veel goede aannemers kunt vinden)

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT