Voor altijd jong

lijf

Voor altijd jong: gezond de 80 jaar halen, heb je voor bijna 100% zelf in de hand

Voeding is de belangrijkste factor voor een lang en gezond leven. Professor Andreas Michalsen legt uit hoe je jouw kansen daarop kunt verhogen.

Volgens hem is het absoluut mogelijk om 90 of 100 jaar te worden zonder ernstige ziekten. Genetica speelt een veel minder belangrijke rol dan tot nu toe werd aangenomen: voeding is de magische factor.

Natuurlijk zijn er families waarin hart- en vaatziekten gedurende meerdere generaties herhaaldelijk voorkomen. Maar dat komt volgens Michalsen vaak doordat ongezonde gewoonten worden doorgegeven. Als een familie de gewoonte heeft gekregen om ’s middags altijd een stuk slagroomtaart te eten, dan is dat geen genetische, maar een sociale component. De conclusie wordt vaak verkeerd getrokken. Te weinig slaap, een ongezond dieet, niet vasten, te weinig beweging: drie hartaanvallen in een familie zijn veel vaker te wijten aan gedeelde leefgewoonten dan aan genen.

Het ergste: industrieel voedsel

Volgens Michalsen is slechte voeding eerder oorzaak van de obesitas-epidemie dan suikers en koolhydraten. ‘Als ik de wetenschappelijke gegevens probeer samen te vatten, dan is het niet alleen suiker, het is niet alleen cholesterol, het is niet alleen een gebrek aan beweging. Wat wel consistent is, is het feit dat ons voedsel steeds meer industrieel verwerkt wordt. We koken steeds minder thuis en in plaats daarvan eten we kant-en-klaar geconserveerd voedsel dat verrijkt is met additieven. Het is een feit dat we via ons voedsel ook steeds meer pesticiden, insecticiden, zware metalen en microplastics binnenkrijgen.’

Een overtuigend experiment

natuurkundige Kevin Hall, een van de meest nuchtere wetenschappers die ik ken. Hij kreeg een soort studiehotel van de Amerikaanse National Institutes of Health. Een groep mensen werd daar ondergebracht, vier weken lang volledig in de gaten gehouden en kreeg speciaal voedsel te eten. Alles werd geanalyseerd, van hun stoelgang tot de lucht die ze uitademden. Een wetenschappelijk experiment met maximale betekenis. De proefpersonen kregen dezelfde verhoudingen vet, koolhydraten, zout, proteïne, vezels en vitamines in hun voeding en mochten zoveel eten als ze wilden. De helft van de deelnemers kreeg dit echter allemaal in de vorm van sterk bewerkte producten. Het resultaat: deze proefpersonen verbruikten 500 kilocalorieën meer per dag dan degenen die natuurlijk voedsel mochten eten. Dat is 3500 kilocalorieën per week en, geëxtrapoleerd over een jaar, 20 kilo meer lichaamsgewicht. Enkel maar omdat het voedsel op een energierijke manier werd bereid. Dat is de formule om snel zwaarlijvig te worden.

‘Niemand van ons is een geboren asceet. Ik wil van niemand een asceet maken. Ik hoor vaak het smaakargument. Ja, wortelsalade smaakt niet lekker als je gewend bent om patat en curryworst te eten. Als u gewend bent aan chips, smaakt maïskolf flauw. Je moet rekening houden met een bepaalde overgangsperiode. Als ik voedingsadvies geef, raad ik meestal drie maanden aan om aan het nieuwe dieet te wennen.’

De top drie van voedingsmiddelen die we elke dag zouden moeten eten zijn volgens de prof peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten. Daarnaast consequent volkoren granen in plaats van wit meel – inclusief pasta. Op de derde plaats komen noten en zaden. Eet verder heel weinig worst, vlees, snoep en matig alcoholinname. Neem in plaats daarvan meer fruit en groenten.

Bron: Wel.nl

Foto: Image by Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT