Geld

en dan nog even dit

Salarisonderhandeling: doen mannen het beter dan vrouwen? (met tips voor iedereen!)

Er zijn meerdere redenen waarom mannen vaak beter lijken te zijn in salarisonderhandelingen dan vrouwen. Wat doen zij anders?

Mannen tonen vaak meer zelfvertrouwen en assertiviteit tijdens onderhandelingen. Dit komt deels doordat mannen vaker zijn opgevoed met de boodschap dat ze zichzelf moeten verkopen en proactief hun waarde moeten tonen. Onderzoek toont aan dat mannen eerder geneigd zijn om onderhandelingen aan te gaan en hogere salarissen te eisen, terwijl vrouwen eerder geneigd zijn om genoegen te nemen met wat hen wordt aangeboden​.

Sociale Normen en Verwachtingen:

Sociale normen en verwachtingen spelen een grote rol. Vrouwen worden vaak socialer en bescheidener opgevoed, wat hen kan belemmeren om assertief te zijn in onderhandelingen. Er is ook een risico op negatieve sociale consequenties als vrouwen te assertief overkomen, iets wat minder vaak geldt voor mannen. Deze gendernormen kunnen vrouwen ontmoedigen om stevig te onderhandelen over hun salaris​.

Ervaringsverschillen:

Mannen hebben vaak meer ervaring met onderhandelingen omdat ze er vaker mee worden geconfronteerd en zich comfortabeler voelen om deze gesprekken aan te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze meer vaardigheden en zelfvertrouwen in het onderhandelen, wat hun effectiviteit vergroot. Vrouwen daarentegen hebben soms minder ervaring of vermijden onderhandelingen uit angst voor afwijzing of conflicten.

Om deze mogelijke ongelijkheid aan te pakken, zijn er enkele waardevolle tips die iedereen kan helpen om effectiever te onderhandelen over hun salaris.

  1. Voorbereiding is cruciaal: Zorg ervoor dat je goed voorbereid de onderhandelingen ingaat. Verzamel gegevens over vergelijkbare salarissen in jouw sector en functie. Dit geeft je een solide basis om je eisen te onderbouwen en toont dat je goed geïnformeerd bent​.
  2. Weet wat je waard bent: Heb vertrouwen in je eigen waarde en capaciteiten. Zelfverzekerdheid kan een groot verschil maken tijdens onderhandelingen. Ken je unieke vaardigheden en prestaties die je waardevol maken voor het bedrijf, en wees bereid deze te benadrukken.
  3. Gebruik de kracht van stilte: Na het uitspreken van je salariseis, wacht rustig op een reactie. Stilte kan ongemakkelijk zijn, maar het geeft de andere partij de tijd om je voorstel te overwegen en voorkomt dat je te snel toegeeft​.
  4. Focus op het totaalpakket: Salaris is belangrijk, maar het is niet alles. Onderhandel ook over andere voordelen zoals bonussen, vakantiedagen, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en pensioenregelingen. Een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket kan de totale waarde van je aanbieding aanzienlijk verhogen.

Foto: Image by rawpixel.com on Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT