Reis van je leven

Reis van je leven

Stiekeme tolwegen in Frankrijk kunnen je deze zomer heel veel geld kosten

Op vakantie naar Frankrijk? Pas dan op voor onzichtbare tolwegen. Deze komen steeds vaker voor. Voor je het weet ben je zomaar honderden euro’s armer.

Het is een bekend gezicht voor veel vakantiegangers: lange files bij de tolpoorten in Frankrijk, vooral tijdens het hoogseizoen. Deze files ontstaan door de slagbomen bij de ‘Gare de Péage’, waar iedereen moet stoppen om te betalen. Gelukkig hebben de Fransen hier iets op gevonden. Ze zijn namelijk druk bezig met het invoeren van een systeem dat ‘péage flux libre’ wordt genoemd. In een artikel op de wegsite van de Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI), ‘Camp to go’  wordt dit haarfijn uitgelegd.

Hoe Werkt ‘Péage Flux Libre’?

Op snelwegen met ‘péage flux libre’ worden kentekens en elektronische tolbadges gescand door camera’s boven de weg. Dit betekent een tolweg zonder slagbomen. Je kunt hier zonder te stoppen doorrijden. Voor bezitters van een elektronische tolbadge verandert er niets. Maar als je geen tolbadge hebt, moet je op een andere manier betalen. Dit kan zowel vooraf als uiterlijk 72 uur nadat je de tolweg hebt gebruikt. Maar hoe doe je dat?

Betalen: zo doe je dat

  1. Betaalautomaten op rustplaatsen: Langs deze snelwegen staan betaalautomaten waar je zowel met bankpas als contant geld kunt betalen. Handig als je onderweg even wilt pauzeren.
  2. Online betalen: In 2024 is het natuurlijk ook mogelijk om via internet te betalen. Je voert simpelweg je kenteken in op de website, en het systeem herkent je nummerplaat.
  3. Nirio-winkels: Tot 72 uur na je passage kun je terecht bij een zogenaamde ‘Nirio’-winkel, vaak een tabakszaak, om daar te betalen. Misschien een beetje omslachtig, maar zeker de moeite waard om een flinke boete te vermijden. En ja, die boetes komen tegenwoordig ook gewoon in je Nederlandse brievenbus terecht.

Waar Vind Je ‘Péage Flux Libre’?

Op dit moment zijn er al enkele snelwegen met dit systeem:

  • A79: Een traject van 88 kilometer tussen Montmarault (Allier/Auvergne) en Digoin (Saône-et-Loire/Bourgogne).
  • A4: Tussen Parijs en Straatsburg, specifiek van de afslag Boulay tot uitrit 36 bij Metz.

Vanaf juni 2024 komt er geleidelijk een stuk van 210 kilometer bij op de autoroute A13 en A14 tussen Parijs en Caen. De verwachting is dat het hele traject in december 2024 voltooid is. Dit heeft zeker gevolgen voor kampeerders die richting Normandië en Bretagne reizen.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT