Op 29 juni 1978 vond de proloog van de Tourde Franc plaats in Leiden. Op een spekglad parcours door de schilderachtige straten van Leiden waren de Nederlandse coureurs favoriet. Ze maakten deze rol meer dan waar. Jan Raas leek geen last te hebben van de gladde bochten en flitste als een raket door de stad. In de vijf kilometer lange race tegen de klok was hij maar liefst twee seconden sneller dan zijn ploeggenoot Gerrie Knetemann. De derde en vierde plaatsen gingen naar andere Nederlandse wielerlegendes: Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper.
Nederlandse renners woest
Maar toen kwam Tourdirecteur Lévitan in actie. Niet blij met de Nederlandse dominantie en alle chaos rond de gevaarlijke omstandigheden, besloot hij een voorstel te doen: geen gele trui uitreiken vanwege de “oneerlijke” omstandigheden. De mannen van TI-Raleigh, met Knetemann, Zoetemelk en winnaar Raas, en natuurlijk ploegleider Peter Post, waren woest. Maar Levitan regeerde als een dictator dus zijn woord was wet. Geen gele trui voor Raas op de eerste dag van de Tour in eigen land. Om de pijn voor de Nederlanders nog erger te maken, bood hij Bernard Thévenet, winnaarvan de Tour in 1977, aan om “symbolisch” de gele trui te dragen tijdens de eerste etappe van Leiden naar Sint-Willebrord. Thévenet had daar echter geen zin in en weigerde.
Valste start etappe 2
De volgende ochtend zou de etappe beginnen in Leidens trots: de Groenoordhallen. Maar de directeur van het complex, André de Jong had het evenement naar zijn locatie gehaald in de verwachting dat een Nederlander in het geel zou starten. Door Lévitan’s beslissing liep hij inkomsten mis en dreigde hij de deuren van de Groenoordhallen gesloten te houden als Raas niet in het geel zou verschijnen. Dus De Jong weigerde zijn deuren te openen voor de start van de tweede etappe.
Zoete wraak Raas
Lévitan liet zich niet intimideren en besloot in te grijpen. Hij liet de hele Tourkaravaan, inclusief renners en ploegleiding een uur eerder te vertrekken. De meeste Leidenaren werden pas wakker toen de renners al op weg waren. Zij konden overigens wel op TV de zoete wraak van Jan Raas aanschouwen. Hij won de volgende etappe, die eindigde in Sint Willibrord en mocht alsnog de gele trui aantrekken.
Beeld: YouTube