Je vergeet soms je sleutels of je smartphone. Of je weet niet meer waarom je nou eigenlijk naar de ijskast liep. Waar staat mijn auto ook alweer geparkeerd?
Dagelijkse beslommeringen van een man op leeftijd. Of je dan al dement wordt is dan wel een snelle en te makkelijke conclusie.
Onder de vele methoden die experts gebruiken om deze aandoening te identificeren, heeft dr. Richard Restak, een vooraanstaand neuroloog en auteur, twee specifieke vragen die hij overweegt bij het beoordelen van de mogelijkheid van Alzheimer. Deze vragen, die hij deelt in zijn boek “How To Prevent Dementia”, zijn cruciaal voor het vroegtijdig herkennen van symptomen.
- Ben ik dement? Gedraagt de persoon zich anders dan gebruikelijk?
Het eerste waar de dokter naar kijkt, is verandering in gedrag. Iedereen heeft een bepaald gedragsrepertoire dat over de jaren heen vrij consistent blijft. Als iemand plotseling anders begint te reageren of zich anders gedraagt in gewone situaties, kan dit een teken zijn van een onderliggende verstoring zoals dementie. Veranderingen kunnen heel klein zijn, zoals een verschil in emotionele reacties, of meer uitgesproken, zoals niet meer weten waar je bent.
- Ben ik dement? Beïnvloedt deze verandering mijn dagelijks leven?
Gedraag je je inderdaad anders, dan is de vraag hoe dit doorwerkt in je eigen omgeving. Dit kan gaan over de impact op persoonlijke relaties, werkvermogen, of zelfzorg. Deze benadering van dr. Restak benadrukt dat het niet alleen de vergeetachtigheid is waar men op moet letten. Gedragsveranderingen kunnen een vroegere en soms duidelijker signaal zijn van de ontwikkeling van dementie. Het is essentieel dat deze veranderingen serieus worden genomen.
Preventie en bewustzijn
Naast het identificeren van dementie, benadrukt de dokter ook het belang van preventie. Regelmatige geheugenuitdagingen, het verminderen van alcoholgebruik, en het zorgen voor je geestelijke gezondheid zijn allemaal onderdeel van zijn aanbevelingen om de hersenen gezond te houden.
Twijfel je over de signalen, bezoek dan altijd je huisarts. Hij/zij kan je helpen of doorverwijzen.
Bron:wel.nl