In de voetbalkantine

In de voetbalkantine

Zo reageerde je lichaam, na de goals van Oranje tegen Turkije

Sprong je euforisch op na de goals van De Vrij en Gakpo tegen Turkije? Dit chemisch vuurwerk ontstak zich op dat moment, razendsnel, af ín je lichaam.

Toen Stefan de Vrij en Cody Gakpo scoorden voor het Nederlands elftal, tegen Turkije, ontplofte er een chemische bom in je lichaam.

Adrenaline en noradrenaline

Zodra je zag dat de bal De Vrij of Gakpo in de goal verdween, schoten je bijnieren meteen in actie. Adrenaline en noradrenaline pompten door je aderen, alsof je zojuist een espresso-infuus had gekregen. Je hart ging tekeer als een drumsolo van een metalband en je bloeddruk steeg. Resultaat: je vloog van je stoel alsof er een wesp op zat en brulde zo hard dat je buurman dacht dat het luchtalarm afging.

Dopamine

Dopamine is, dat je hersenen tegen je zeggen: ‘Jongens, dit is geweldig.’ Toen Oranje scoorde, knalde de dopamine door je hoofd, alsof je de jackpot had gewonnen. Dit maakte je zo blij, dat je spontaan je sjaal als een lasso rondzwaaide en je vrienden een knuffel gaf, waar je vriendin nu nog jaloers om kan worden.

Endorfines

Endorfines zijn je eigen natuurlijke feel-good drugs. Toen je zo juichte, kwamen deze stoffen vrij en gaven ze je een heerlijk warm gevoel, alsof je in een bad vol oranjebitter dobberde. Je voelde je zo to,p dat zelfs het gemorste bier op je trui je niets kon schelen.

Cortisol

Cortisol is het hormoon dat je normaal gesproken helpt om wakker te blijven tijdens saaie werkvergaderingen. Maar nu, in de opwinding van de doelpunten, kreeg je een stoot cortisol binnen, die je alert en vol energie maakte. Je kon meteen reageren op de actie, of dat nu betekent dat je danste, een vreemd iemand spontaan in de armen viel, of je vrienden een high-five gaf, met de ongekende kracht van een mokerhamer.

Fysiologische reacties

De rest van je lichaam deed ook gezellig mee aan het feest. Je hartslag ging omhoog, je ademhaling versnelde en je spieren stonden strak als een snaar. Dit zorgde ervoor, dat je zo alert was, dat je die bierdouche van je enthousiaste vrienden moeiteloos kon ontwijken.

Sociale Interactie

Niets was beter dan het delen van de juichmomenten met de anderen. Samen juichen, knuffelen en high-fives uitdelen zorgden voor een stortvloed aan oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’. Hierdoor voelde je je zo verbonden met je mede-Oranjesupporters dat je zelfs die ene fan van 010 om de hals vloog.

Foto:  Getty/Dan Mullan

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT