Het is misschien een van de best bewaarde geheimen van de sportwereld: wat verdienen de topwielrenners nou echt? Dankzij de doorgaans goed ingevoerde Italiaanse Gazzetta dello Sport en de Franse website TotalVelo hebben we een idee. Hier een financiële sprint trekken door de wereld van de wielersalarissen.
Kleingeld
Volgens Italiaanse en Franse media verdienen de topwielrenners niet bepaald kleingeld. Hier is wat ze publiceerden:
- Tadej Pogacar (SLV) – 6 miljoen euro, contract tot en met 2027. Genoeg om een eigen Sloveens dorp te kopen!
- Tom Pidcock (GBR) – 4 miljoen euro, contract tot en met 2027. Van de regenachtige Britse heuvels naar een zonnig belastingparadijs?
- Geraint Thomas (GBR) – 3,5 miljoen euro, contract tot en met 2023. De perfecte pensioenpot.
- Jonas Vingegaard (DEN) – 2,5 miljoen euro, contract tot en met 2027. Denemarken, het land van Lego en geldbergen.
- Julian Alaphilippe (FRA) – 2,3 miljoen euro, contract tot en met 2024. Allez Julian, champagne voor iedereen!
- Wout van Aert (BEL) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2026. Met zijn Red Bull-helm is hij zo snel, zelfs zijn bankrekening kan hem niet bijhouden.
- Mathieu van der Poel (NED) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2025. De enige renner die naast fietsen ook een Lamborghini bestuurt zonder zadelpijn.
- Remco Evenepoel (BEL) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2026. De jonge Belg die zijn spaarpot al flink gevuld heeft.
- Primoz Roglic (SLV) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2025. Van skispringer tot geldspringer.
- Thibaut Pinot (FRA) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2023. Dat wordt een mooie wijngaard in de Bourgogne.
- Romain Bardet (FRA) – 2 miljoen euro, contract tot en met 2024. Vive la France, en de vele euro’s.
- Biniam Girmay (ERI) – 1 miljoen euro, contract tot en met 2026. De rijzende ster met een bankrekening om jaloers op te zijn.
Het gemiddelde salaris: ook niet slecht
Het is niet alleen de absolute top die het goed doet. Het gemiddelde loon van wielrenners is de afgelopen jaren ook lekker gestegen. In 2021 was het gemiddelde jaarsalaris van een renner nog 373.000 euro. Sindsdien zijn de bankrekeningen van deze pedaalridders jaarlijks met zo’n 30.000 euro gegroeid. In 2024 zal het gemiddelde salaris rond de 450.000 euro liggen. Niet mis, toch? D
Privésponsoren: het kersje op de fietstaart
Veel renners hebben ook nog lucratieve privésponsoren. Wout van Aert mag bijvoorbeeld met een Red Bull-helm rondrijden en Mathieu van der Poel heeft persoonlijke deals met Canyon en Zwift. Deze bedragen zijn niet bekend, maar het zal niet voor een appel en een ei zijn.
Foto: Shutterstock