Misschien zit je vandaag weer lekker in de zon, of lig je eronder. We weten dat de zon warm en soms bloedheet kan zijn, en dat je altijd voorzichtig moet zijn met te lang in haar nabijheid te zijn. En we balen als ze er niet is. Maar kende je deze 6 feitjes al?
De zon draait om haar eigen as op verschillende snelheden: anders dan de aarde, draait de zon niet als een star object. De evenaar van de zon draait ongeveer eens in de 24 dagen, terwijl de polen er ongeveer 35 dagen over doen om een volledige rotatie te voltooien. Dit fenomeen heet differentiële rotatie.
De zon straalt per seconde (!) 380 quadriljoen (24 nullen) joule uit: voldoende om de hele wereld ruim 633.000 jaar van energie te voorzien! (bron: Quest)
De zon is een relatief jonge ster: hoewel de zon al ongeveer 4,6 miljard jaar oud is, is zij nog maar halverwege haar levensduur. Sterren zoals de zon hebben een levensduur van ongeveer 10 miljard jaar. Dit betekent dat onze zon nog zo’n 5 miljard jaar te gaan heeft voordat ze een rode reus wordt en uiteindelijk in een witte dwerg verandert.
De zon maakt geluid: hoewel we het niet kunnen horen in de ruimte, maakt de zon geluidsgolven die door haar plasma stromen. Wetenschappers hebben deze patronen bestudeerd om meer te leren over de interne structuur van de zon. Deze studie, helioseismologie genoemd, werkt vergelijkbaar met hoe seismologen aardbevingen gebruiken om de interne structuur van de aarde te bestuderen.
De zon verliest massa door zonneactiviteit: elke seconde verliest de zon ongeveer 4 miljoen ton aan massa door het proces van kernfusie en door de zonnewind, een stroom van geladen deeltjes die de ruimte in worden geslingerd. Hoewel dit massaverlies klein lijkt vergeleken met de totale massa van de zon, heeft het over de miljarden jaren wel een meetbare invloed.
Het zonlicht dat we zien is oud: het licht dat we van de zon zien, is niet zo jong als het lijkt. Het kan tot een miljoen jaar duren voordat het licht, gegenereerd door kernfusie in de kern van de zon, door de dichte lagen van de zon naar het oppervlak reist. Zodra het het oppervlak bereikt, doet het er slechts ongeveer 8 minuten en 20 seconden over om de aarde te bereiken.
Foto: Image by kstudio on Freepik