Vaak komen we hier niet verder dan een schamele 2%. Hoewel de lage spaarrente nog steeds een bron van ergernis is voor veel Nederlanders, wordt er wel weer meer gespaard, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandse Bank. In juli stond er 480 miljard euro op onze spaarrekeningen, een jaar geleden was dat nog 440 miljard, aldus het AD. In juni 2022 begon de Europese Centrale Bank met het verhogen van de rente.
Maar de spaarrente bij Nederlandse grootbanken is niet om over haar huis te schrijven. Daarom kan het lonen om je spaarcenten op een rekening in het buitenland onder te brengen, waar de rentes veel hoger liggen.
Het spaargeld in het buitenland is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld
In september 2023 parkeerden we 10,5 miljard euro bij Europese banken, dat was twee jaar eerder 5,6 miljard euro. Ondanks de groei blijft het een klein deel van het totale Nederlandse spaargeld: 1,8 procent stallen we elders, aldus DNB.
Het zijn cijfers waar vergelijkingsplatform Geld.nl zich in herkent. Wekelijks worden er dit hele jaar al vier keer zoveel buitenlandse rekeningen geopend als in de eerste helft van 2022, toen de spaarrentes nog niet stegen. Maar het totale spaargeld in het buitenland is nog steeds relatief weinig, zegt Amanda Bulthuis namens het platform in het AD. De Nederlandse spaarder is toch honkvast.
Het meeste Nederlandse spaargeld staat in Duitsland (2,3 miljard euro), Spanje en Estland (beiden 1,5 miljard euro).
Maar het spaargeld nam relatief het meeste toe bij banken in de Baltische Staten, Italië en Griekenland, aldus DNB. De rentes zijn in het buitenland hoger dan bij de Nederlandse grootbanken, vaak boven de 3 procent.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde in oktober een onderzoek aan naar de ‘werking van de Nederlandse spaarmarkt’. Ook zij signaleert dat de rentes in Nederland achterblijven en vraagt zich af hoe dat komt. Mogelijk speelt concurrentie daarbij een rol. Een andere verklaring: de buitenlandse banken hebben behoefte aan geld. Dat kunnen ze namelijk uitzetten voor bijvoorbeeld leningen en hypotheken waar hogere rentes op zitten.
Hoogste spaarrentes buitenlandse banken
Deze banken uit de top 5 hieronder vallen onder het depositogarantiestelsel van dat land. De meeste rekeningen bij de banken sluit je af via Raisin, een marktplaats voor Europese spaarrekeningen. Of via de bank zelf. Bekijk de specifieke voorwaarden goed per bank.
- Banca Progetto (Italië): 3,5 procent
- Santander (Spanje en België): 3,4 procent
- Distingo (Frankrijk): 3,26 procent
- Hoist (Zweden): 3,25 procent
- Collector (Zweden): 3,25 procent.
Peildatum 1 augustus 2024
Voordat je je geld stalt in het buitenland moet je even goed onderzoek doen. Via vergelijkingssites zie je waar de hoogste rentes zijn. Je kunt rechtstreeks een buitenlandse spaarrekening afsluiten of dat doen via een tussenpersoon.
Binnen de Europese Unie zijn landen gebonden aan het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat tegoeden tot 100.000 euro in geval van een crisis gedekt zijn.
Bron: AD