Na meer dan 30 jaar werkzaam te zijn geweest als accountant bij een middelgroot kantoor, besloot hij het roer drastisch om te gooien. “Ik wilde iets compleet anders,” vertelt Albert. “De cijfers en het kantoorwerk begon me op een gegeven moment te benauwen. Ik had behoefte aan vrijheid, aan iets waarbij ik meer in contact zou staan met mensen.”
Van cijfers naar mensen
Albert voelde zich al langere tijd aangetrokken tot de spoorwegen. “Elke keer als ik een trein zag rijden, vroeg ik me af hoe het zou zijn om een baan te hebben waarbij je door heel Nederland reist. De dynamiek van het spoor, de mensen die je tegenkomt, dat fascineerde me. Toen de NS een campagne startte om nieuwe conducteurs te werven, greep ik mijn kans.”
Na een intensieve opleiding van enkele maanden, waarbij hij zowel de theorie als de praktijk van het vak leerde, mocht Albert zich officieel NS-conducteur noemen. “Het was een pittige opleiding,” herinnert hij zich, “maar het voelde goed.
Ik ontdekte al snel dat dit werk me echt voldoening gaf
De winstpunten van het conducteurschap
Albert is zeer tevreden met zijn nieuwe rol. “Het mooiste aan dit werk is de afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Ik geniet van de gesprekken met reizigers, van het helpen van mensen die de weg kwijt zijn, of van die ene toerist die niet weet waar hij moet uitstappen. Daarnaast geeft het me een gevoel van vrijheid dat ik in mijn vorige baan miste. Ik ben constant in beweging, zie elke dag andere steden en landschappen. Dat geeft energie.”
De schaduwkant: pesterijen en geweld
Toch heeft het werk ook een donkere kant, erkent Albert. “Helaas hebben we regelmatig te maken met geweld en pesterijen. Vooral via social media kan het er hard aan toegaan. Mensen filmen ons, maken nare opmerkingen of proberen ons belachelijk te maken. Dat is soms best moeilijk, vooral omdat we gewoon ons werk proberen te doen.”
“Er zijn momenten geweest dat ik me echt onveilig voelde,” geeft hij toe. “Gelukkig worden we goed ondersteund door de NS en door collega’s, maar het blijft een uitdaging. Je moet stevig in je schoenen staan om dit werk te doen.”
Foto: Shutterstock