De wetenschap is weer met een opvallend onderzoek gekomen, dit keer afkomstig van de knappe koppen van Stanford University. Wat blijkt, ouder worden is geen saaie, rechte weg naar rimpels en rugklachten. Nee, het is eerder een wilde rit met onverwachte wendingen en een paar flinke loopings.
Moleculaire rollercoaster
Professor Michael Snyder en zijn team van moleculaire detectives hebben meer dan 135.000 verschillende moleculen en microben door de wetenschappelijke mangel gehaald. Dit deden ze bij 108 proefpersonen, variërend van 25 tot 75 jaar oud. En wat bleek? Zo’n 81% van die moleculen vertoont geen saaie, geleidelijke verandering zoals we altijd dachten. Nee, deze moleculen maken ineens een snoekduik, slaan een onverwachte bocht in, of vliegen gewoon uit de bocht. Ouder worden is dus net Mario Kart, maar dan zonder de bananenschillen.
De grote schommelmomenten
De grootste veranderingen vinden plaats op twee momenten in je leven. Het eerste moment is rond je midden veertigste en het tweede rond je 60ste. ‘Het is alsof je lichaam denkt: ‘Laten we het eens even helemaal anders doen,’ legt professor Snyder uit.
Midden veertig, midlife-crisis van je moleculen
Zo in het midden van veertiger jaren begint je lichaam zich ineens af te vragen waarom het in vredesnaam nog steeds zo enthousiast vetten en cafeïne verwerkt. Resultaat? Je stofwisseling besluit een tandje lager te schakelen. Dit is het moment waarop je merkt dat je niet meer zo snel herstelt van die vrijdagavond borrel en je je afvraagt waarom je hart het tempo van je jeugd niet meer kan bijhouden. En alsof dat nog niet genoeg is, beginnen je huid en spieren ook te protesteren en ontstaan er merkbaar meer rimpels.
Zestigjarige rollercoaster
En dan, net als je denkt dat je het allemaal wel aankunt, komt het tweede moment: ergens na je 60ste verjaardag. Deze keer gooien je nieren, je immuunsysteem en je koolhydraatverwerking het roer om. De kans op ziektes wordt groter, de nierfunctie neemt af en is er meer kans op hart- en vaatziekten. Caféïne, je oude vriend, wordt ineens door je lichaam steeds vijandiger behandeld en je spieren voelen zich plotseling alsof ze door een blender zijn gehaald.
Geslacht maakt niets uit
In tegenstelling tot wat je misschien dacht, maakt het niet uit of je een man of vrouw bent. Deze moleculaire acrobatiek geldt voor iedereen. Iedereen krijgt zijn eigen achtbaanrit, ongeacht welk geslacht je hebt.
Snyder’s tips
Professor Snyder heeft nog een goede raad voor ons allemaal: je kunt beter voorbereid zijn op deze achtbaanmomenten. Met andere woorden, leef steeds gezonder: eet je groenten, ga regelmatig sporten en zeg niet altijd ja tegen die extra donut. Hoe beter je je lichaam verzorgt, hoe soepeler de rit.
Beeld: Freepik