De pannenkoek heeft een veelbelovende toekomst, zo meldt NOS.nl Opa en oma nemen de kids graag mee naar een pannenkoekenrestaurant vanwege de relatief lage kosten, de snelheid en het feit dat ze vaak in natuurgebieden te vinden zijn.
In totaal zijn er 339 pannenkoekenrestaurants in Nederland. Dat is bijna 12 procent meer dan in 2010, blijkt uit het onderzoek van de ABN Amro. Het aantal faillissementen bleef de afgelopen acht jaar beperkt tot vijf. Daarmee is de pannenkoekenbranche een van de meest stabiele horecabranches.
Hier zijn 6 leuke weetjes over pannenkoeken wereldwijd:
- Grootste pannenkoek ooit gebakken
De grootste pannenkoek ooit gebakken werd gemaakt in Rochdale, Engeland, in 1994. Deze gigantische pannenkoek had een diameter van 15 meter en woog maar liefst 3 ton! Het enorme formaat maakte het een uitdaging om te bakken, maar het leverde een plek op in het Guinness World Records.
- Pannenkoekendag (Pancake Day) in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk vieren ze jaarlijks “Shrove Tuesday” of “Pancake Day,” een dag waarop mensen traditioneel pannenkoeken eten. Een bijzondere traditie op deze dag is de “pannenkoekenrace,” waarbij deelnemers met een pan in de hand een parcours afleggen terwijl ze de pannenkoek in de lucht gooien en proberen weer op te vangen.
- Record voor het hoogste aantal pannenkoeken op elkaar gestapeld
In 2016 werd het wereldrecord voor de hoogste stapel pannenkoeken gevestigd in Italië. De stapel bestond uit 213 pannenkoeken en bereikte een hoogte van 101,8 cm. Dit record vereist uiterste precisie en een stabiele hand om te voorkomen dat de pannenkoeken omvallen.
- Frankrijks liefde voor crêpes
In Frankrijk wordt elk jaar op 2 februari “La Chandeleur” gevierd, ook wel bekend als “Crêpe Day.” Op deze dag is het traditie om crêpes te bakken. Een leuk bijgeloof is dat als je tijdens het bakken een crêpe in de lucht gooit en vangt terwijl je een muntstuk in je andere hand houdt, je een jaar van voorspoed zult hebben.
- De gekste pannenkoekingrediënten
In Japan is een populaire versie van de pannenkoek genaamd “Okonomiyaki,” wat letterlijk betekent “bak wat je wilt.” Dit gerecht bevat vaak verrassende ingrediënten zoals octopus, garnalen, kool, en zelfs noedels. Het wordt vaak bestreken met een speciale zoete saus en mayonaise.
- Snelste tijd voor het maken en serveren van een pannenkoek
De snelste tijd om een pannenkoek te maken en te serveren is 16,59 seconden, een record gevestigd door chef-kok Ross McCurdy in 2012. Hij moest het beslag mengen, de pannenkoek bakken, deze omdraaien en op een bord serveren binnen die korte tijd, een prestatie die snelheid en precisie vereiste.
Foto: shutterstock