Films en series waarover we ons verbaasden

Films en series waarover we ons verbaasden

13 dingen die je nooit hebt geweten over de TV-serie Medisch Centrum West

Medisch Centrum West is na 30 jaar terug. Eind jaren 80 trok de serie per aflevering miljoenen kijkers. Keek jij toen ook ? Dit wist je vast nog niet.

Medisch Centrum West was geïnspireerd door echte gebeurtenissen en verhalen uit Nederlandse ziekenhuizen. De schrijvers werkten nauw samen met artsen en verpleegkundigen om authentieke situaties en medische dilemma’s in de serie te verwerken. Opnames werden gehouden in het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Dat was in 1982 geopend en op de groei gebouwd. Een complete verdieping van het hospitaal, met 252 bedden stond leeg. Dus kon die etage verhuurd worden aan de programmamakers.

Op het hoogtepunt keken 4,5 miljoen mensen naar de afleveringen. Dat is bijna een op de drie Nederlanders. Er woonden destijds toen 15 miljoen mensen in ons land, kun je nagaan wat voor succes het was.

De serie werd in 1992 beloond met de Gouden Televizier-Ring.

Internationaal succes

De serie was zo populair dat het ook in andere landen werd uitgezonden. In totaal werden er 79 Duits nagesynchroniseerde afleveringen uitgezonden. De eerste twaalf afleveringen kregen een Duitse naam, de overige niet. De afleveringen zijn later nog op andere Duitse zenders herhaald. Eigenlijk kun je zeggen dat Medisch Centrum West  in heel Europa te zien was.  Van Spanje, tot Polen, tot zelfs Turkije aan toe. rlandse dramaseries die internationaal succes hadden in die tijd.

In de late jaren ’80 was “Medisch Centrum West” een van de duurste Nederlandse televisieproducties. De kosten voor de sets, kostuums en het inhuren van medische experts om de scènes realistisch te maken, waren aanzienlijk.

Acteurs

Acteurs als Marc-Klein Essink, Annemieke Verdoorn en Rob van Hulst (je weet wel, die ontzettende vervelende, arrogante dokter) groeiden uit tot zeer Bekende Nederlanders.

Rob van Hulst was naast acteur ook ondernemer. Hij had in de jaren tachtig een bedrijf, waarbij hij rondleidingen gaf over met name de Amsterdamse Wallen In de jaren negentig hij maar liefst 42 gidsen in dienst.

Annemieke Verdoorn nam deel aan het Eurovisiesongfestival 1985 voor Luxemburg, samen met vijf andere artiesten, waaronder Ireen Sheer, Malcolm en Chris Roberts. Ze zongen het liedje ‘Children, Kinder, Enfants’ dat als 13e eindigde. Verdoorn trad aan onder de artiestennaam Margo. Verdoorn woont, samen met haar man en zoon, in Sydney, Australië.

100 afleveringen

De serie ging vaak verder dan typische medische kwesties en behandelde soms controversiële onderwerpen, zoals euthanasie, medische fouten en de ethiek van organen doneren. Ook was een van de zusters, Reini, lesbisch.  Dit gaf de serie een sociaal-maatschappelijke relevantie.

Medisch Centrum West telde tussen 1988 en 1994 exact honderd afleveringen.

De productie besteedde veel aandacht aan de medische apparatuur die in de serie werd gebruikt. De makers zorgden ervoor dat de gebruikte technologie zo realistisch mogelijk was voor het eind jaren ’80’

De Nederlandse Hartstichting had een overeenkomst gesloten met de TROS om thema’s rond hart- en vaatziekten in het script op te nemen om zo kijkers te informeren over onder meer cholesterol.

Beeld: YouTube

Hier de nog steeds overbekende tune van het begin van een aflevering

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT