Midden jaren tachtig brulden we met zijn allen vooral heel hard Mexico, Mexico-hooooo tijdens de TROS-uitzendingen met Chiel Montagne, maar de onbetwiste koningin van het levenslied, Mary Servaes, had al een gigantisch oeuvre aan het vinyl toevertrouwt. Het parelsnoer is een van die pareltjes waarin de Zangeres zonder Naam de voorliefde voor blingbling en de familieband tussen generaties die zo kenmerkend is voor de piratencultuur op treffende wijze voor het voetlicht brengt.
Liefdesverdriet is een veelvoorkomend thema in de piratencultuur. De Paladijns, een Brabants orkestje bestaande uit 3 heren en 2 dames, vertrouwden hun zielenroerselen vanaf het eind van de jaren 60 tot halverwege de jaren 70 toe aan de analoge opnameapparatuur. In Vaarwel, ik wil je nooit meer zien komt alles mooi samen: een verhalende tekst, een gesproken dialoog en het woord smart dat in de piratencultuur een heel andere betekenis heeft dan in het digitale tijdperk….
Dit Drentse trio uit Westerbork was in de jaren ‘70 actief en bezong in hun bekendste hit een destijds al niet meer bestaand beroep. In het Drents. Met als bijbedoeling de Drentse taal meer cachet te geven. De pieteroliekar hangt van muzikale lulligheid aan elkaar, maar werd een hit in 1979. Anno 2018 is Westerbork echter nog steeds meer bekend vanwege het gelijknamige kamp uit de Tweede Wereldoorlog. En ook de populariteit van fossiele brandstoffen is heden ten dage tanende en zal niet snel meer bezongen worden. Desondanks komt het Borker trio nog regelmatig langs op de geheime zender. U bent gewaarschuwd.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.