Traditiegetrouw staat de eerste zondag van november in het teken van de New York Marathon. De meest aansprekende marathon voor velen. Het aantal Nederlanders dat jaarlijks meedoet is aanzienlijk. Want ja, als je dan toch een keer een marathon wil lopen dan loop je direct de stoerste.
Verrezano Bridge
Na maanden van training sta je dan in alle vroegte met duizenden andere kleumende lopers aan de start op de Verrazano Bridge. Het startschot dat kort na het Amerikaanse volkslied klinkt luidt 42,2 kilometer door de vijf ‘boroughs’ die New York rijk is in. Toeschouwers staan gedurende de hele route rijendik aanmoedigingen te gillen. Het maakt niet uit of je er nu 3,4 of 5 uur over doet (deze marathon kent geen tijdslimiet waardoor BN-ers als René Froger al wandelend ook een vinkje op hun bucketlist kunnen krassen). De euforie wint het van de fysieke en mentale opdonders die je gratis krijgt bij een marathon. Met een medaille om je nek strompel je vanaf Central Park richting metro en hotel.
Maar dan? What’s next?
Wat wanneer het marathon-virus je te pakken heeft. Wat wordt de volgende medaille die een ereplekje krijgt op het toilet in huis? Dirk de Boer geeft een aantal volledig subjectieve tips.
- de 6 star medal
Op voorwaarde van een goed gevulde portemonnee is de overtreffende medaille de zogenaamde ‘6 star medal’. Een oerlelijk ding, maar de eigenaar daarvan laat zien dat hij de 6 grootste marathons ter wereld, de zogenaamde Major’s, heeft gelopen. Naast New York heb je dan Tokyo, Londen, Berlijn, Chicago en Boston uitgelopen. Als gezegd, het kost je bij elkaar een klein kapitaal maar eeuwig respect is je deel. En je hebt alle reden om direct te stoppen met sporten; wat meer kan je immers nog bereiken?
- Of doe iets afwijkends
Wanneer je de marathons in Amsterdam en Rotterdam te gewoontjes vindt dan kan je altijd nog tussen de ijsberen een marathon lopen. Sinds een aantal jaar is het namelijk mogelijk om op Antarctica te rennen. In het eerste weekend van juni vindt de Arctic marathon plaats. Voor een select aantal deelnemers wordt in de buurt van Spitsbergen, Longyearbyen meer bepaald, een parcours van ruim 42 kilometer neergelegd. Met beveiliging tegen ijsberen….
- Great Wall Marathon
Ook ver weg en een tandje zwaarder is de Great Wall Marathon. Jawel, een marathon over de Chinese Muur. Het kaartje met de stijgingspercentages alleen al zorgen voor spierpijn. Vergelijk het met een bergetappe in de Tour de France. Een persoonlijk record zal er niet in zitten, maar een goed verhaal heb je sowieso te pakken!
- Marathon van Brugge
Dicht bij huis, maar zeker de moeite waard: de marathon van Brugge. In hetzelfde weekend als de marathon van Amsterdam. Dus weinig landgenoten, waardoor dat internationale gevoel nog eens wordt versterkt. Uitdagingen zijn onder andere de eerste kilometers door het historische stadje (lees: het gevaar van de gladde kinderkopjes, de betonnen paaltjes en het overige straatmeubilair waar maar mondjesmaat voor wordt gewaarschuwd). De route van en naar Zeebrugge is niet heel fraai en inspirerend. Vergelijk het met een autorit over de E40. De finish op de markt en de Brugse Zot met een zogenaamd ‘degustatiebord’ met vier culinaire hapjes maken daarentegen veel, zo niet alles goed. Nog maar twee keer georganiseerd en dus best een unieke loop op je conduitestaat.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.