Volgens een update in de Nieuwe Revu in 2017 springt de oude Fred zelfs nog met grote regelmaat op de racefiets om veertig kilometer te knallen.
Een cultstatus kreeg het grote succes van Wie-Kent-Kwis: de befaamde caviarace.
Kandidaten mochten wedden op cavia’s met de (voor)namen van BN’ers als Jos Brink, Mies Bouwman, André van Duin, Simon Tahamata, Albert Mol en Sjakie Swart. Als de cavia waarop ze hadden ingezet door het houten doolhof was gerend en een poortje had gekozen, wonnen de kandidaten het bedrag dat boven dat poortje stond. Tenzij ze het nog een keer wilden proberen met een andere cavia.
Een test met schildpadden was niet succesvol gebleken, vertelde Oster aan Avro’s Televizier. De verklaring was niet verrassend: ‘Ze waren niet vooruit te branden.’
Dan maar cavia’s, een idee dat was gejat van een marmottenrace op een braderie.
Tegenwoordig zou je met zoiets oubolligs niet meer zaterdag op prime time komen, maar in de jaren 70 was de quiz een grote hit als opvolger van de Berend Boudewijn Kwis. Oster kwam pas in beeld toen de beoogde presentator Peter Knegjens, die overigens erg leuk kon zijn, iets te vaak dronken de vrouwelijke kandidate bepotelde.
Oster was eigenlijk een noodgreep. Hij was in zijn jeugd mislukt als acteur – hij was de neef van de beroemde acteur Guus Oster. Daarna werd hij tv-producent en vervolgens presentator. Oster claimt zelf te hebben bedacht dat er paren aan het programma mee moesten doen, toen hij bij het stadhuis van Amsterdam bruidsparen in de rij had zien staan. Een stel kon namelijk twee keer duizend gulden winnen, terwijl het destijds toegestane maximum per kandidaat maar duizend piek was.
De show werd na tien jaar in 1983 afgeschoten. Volgens de quizmaster omdat hij te oud was, maar misschien ook wel omdat het publiek het wel gezien had met die cavia’s en dat jolige hoofd van hem. Later heeft hij nog een rijtje spelprogramma’s gedaan en het Nationaal Songfestival, maar eind jaren 80 was het met zijn roem wel zo ongeveer gedaan.
Na de Wie-kent-Kwis ging Oster gewoon door met zijn cavia’s. Bij de AVRO had hij ‘een normaal CAO-salaris’ verdiend, maar als veel gevraagd gast bij feesten en partijen brak een nieuwe glorietijd aan. Hij organiseerde zijn caviarace waar winkeliers of evenementenorganisatoren maar wilden en schnabbelde zo aardig wat bij elkaar. ‘Die beestjes hebben mij een hoop roem gebracht’, verzuchtte hij tegen Nieuwe Revu. Het beeld van de kalende presentator – die een sliert haar van opzij over zijn schedel drapeerde – met zijn knaagdieren in een winkelpassage in Nieuwe Pekela of Hoogkarspel is niet vrolijk stemmend.
‘Andere Tijden’ heeft in 2016 nog aandacht aan Fred gewijd toen ze zich over de dubieuze praktijken van de spelshows uit de jaren 70 en 80 bogen.
Misschien dat Oster in de loop der jaren is veranderd, want vroeger zat hem nog weleens wat dwars. Dat hij ineens van het scherm moest, bijvoorbeeld. En in 2011 had hij er nog altijd vreselijk de P over in dat hij in 1976 de Gouden Televizier-Ring niet had gekregen omdat er bij de verkiezing was gefraudeerd. Iemand had honderden stembriefjes uit AVRO’s Televizier geknipt en op Osters show gestemd, had handschriftanalyse uitgewezen. Stiekem dachten mensen misschien wel dat hij dat ze allemaal zelf had ingevuld. Maar volgens hem had zijn quiz toch wel gewonnen, want er keken iedere zaterdagavond vijf miljoen mensen naar.
Al is hij topfit, tegen Revu zei hij wel ‘heel vaak’ over de dood te denken. ‘Dan hoop ik dat die nog heel ver weg blijft. Ik ben een gezegend en dankbaar mens.’ Dat komt ook omdat hij toen al 45 jaar getrouwd was Jennifer, twee kinderen en vier kleinkinderen had.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.